Građani o preregistraciji na "KS" i "RKS": Ko pita žabu kad se bara suši

Ukoliko bude došlo do preregistracije automobila sa srpskih tablica gradova na KiM-u na "KS" i "RKS", odnosno kada bude došlo do preregistracije – to neće bitno uticati na slobodu kretanja i bezbednost građana, najveći je procenat (44%) od devet ponuđenih odgovora na samo dva pitanja koja smo prošle i pretprošle nedelje postavili našim čitaocima, a na koje je odgovorilo njih 435. Pored pitanja o stepenu bezbednosti sa preregistracijom, pitali smo naše čitaoce i da li će preregistrovati svoj automobil sa srpskih na "KS" i "RKS" tablice. Ovo je ujedno i jedina anketa do sada na našem portalu u kojoj su procenti ujednačeniji, odnosno odgovori manje polarizovani, nego u ostalim elektronskim anketama koje smo do sada objavljivali. Takođe neuobičajeno, ovog puta su građani na ulicama u tonskoj anketi bili mnogo određeniji i raspoloženiji za odgovore, nego do sada. A ako je suditi po onome šta su nam rekli licem u lice, većina se protivi i navodi da neće izgubiti srpske tablice, a uzeti kosovske. "Pre bih bacio automobil, nego preregistrovao", rekao je jedan Mitrovčanin. Anketu ove nedelje komentariše zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Milan Radojević, inače stanovnik Kosovske Mitrovice.  (Rezultate elektronske ankete pročitajte OVDE)

"Morao sam da izvadim kosovsku ličnu kartu i njihovu dozvolu, isti scenario čeka i Srbe na severu ovim dogovorom"

Iako je većina ispitanika odgovorila da neće preregistrovati svoj auto – njih 30%, u malom zaostatku su oni koji kažu da hoće, ukoliko budu bili primorani – 23%, kao i isti procenat onih koji su samo rekli "Da" (još 23%). Njih 16% sačekaće da vidi kako će se situacija odvijati. A među 8 odsto onih koji su odabrali da opisno odgovore, komentari približno odgovaraju i samom balansu procenata ponuđenih odgovora; od onih da neće, odnosno da se radi o izdaji, i odgovora kojima se naglašava srpska državnost, preko onih sa juga da su bili primorani na to, te da isti scenario čeka i Srbe sa Severa, do predloga za neutralnija rešenja, pozitivnost preregistracije, kao i nekoliko komentara koji u verbalnom smislu sadrže nepristojne reči.

Radojević: Insistiraćemo da Beograd i Priština usaglase detalje sporazuma i građane Severa Kosova informišu o načinu primene; zaslužuju da znaju šta tačno dobijaju, a šta gube

Kao neko ko je rođen i živi u Kosovskoj Mitrovici, na žalost, nisam iznenađen podeljenim stavovima građana. Kao i većina prethodnih sporazuma, i ovaj se u najvećoj meri odnosi na Sever Kosova, a razočaravajuća je činjenica da predstavnici Srba u institucijama, kao i građani, jako malo znaju o detaljima istog. Usled toga proizilazi i razumljiva je i određena doza straha kod građana, s obzirom na činjenicu da građani ne znaju kako će se primena ovog sporazuma odraziti na njihov svakodnevan život.

Ono na čemu ćemo u ministarstvu insistirati, a predviđeno je poslednjim sporazumom, jeste to da zvanični Beograd i Priština usaglase detalje samog sporazuma i građane Severa Kosova tačno informišu o načinu kako će se ovaj sporazum primeniti.

Građani zaslužuju da znaju šta tačno dobijaju, a šta gube ovim sporazumom. 

"Već sam preregistrovao kola sa GL na RP zato što sam morao, sada plaćam dve registracije"; "Morao sam da izvadim kosovsku ličnu kartu i njihovu dozvolu da bih to uradio. Isti scenario čeka i Srbe na severu ovim 'dogovorom'"; "Ne bih da menjam sopstveni identitet zarad vožnje (dodati vozilo po želji)"; "Moj odgovor je, NIKADA!" ; "Ako mi se isplati"; "Ne vidim zašto bi to radili, da je sreća ako već puštaju 'RKS' u Srbiju, onda bi i naše KM, PR, PE trebalo puštati južno od Ibra"; "Podneo sam pre 5 godina pa su mi dali RP tablice sa kojim ne mogu van Kosova"; "Već jesam"; "Ne priznajem R Kosovo samim tim ni registarske tablice kvazi države"; "Već sam registrovao na KS"; "Ko pita žabu kad se bara suši", neki su od komentara.

Pored toga što 44% ispitanika smatra da preregistracija neće bitno uticati na bezbednost građana, skoro je izjednačen procenat onih koji smatraju da će "poboljšati" bezbednost – 23%, odnosno "pogoršati" – 22%. U 11% onih koji su se odlučili na opisan odgovor, opet slična situacija, nema jasno izdiferenciranog stava, kao ni odgovora na samo pitanje, već pre iskazivanje opšteg stava o preregistraciji:

"Moći ću da putujem za Makedoniju i Grčku, a da ne kružim"; "Moraću"; "RKS tablice imaju ogromnu negativnost što imaju teritorijalnu oznaku; ako se već mora nešto, onda univerzalne tablice bez registracijskog područja za sve s KIM-a i pod jednakim uvijetima, cenom osiguranja, zelene karte za sve. Naravno, tablice bez ikakvih 'državnih' obilježja. Sve ostalo donosi nestabilnost"; "Tablica nema već tri meseca ni KS ni RKS, to je problem i dajte nam da živimo i da se krećemo već jednom!"; "Olakšaće situaciju onim našim građanima koji svakodnevno putuju južno od Ibra" ; "Biću povređen jer moram plaćati dažbine Kosovu, i od tih para indirektno finansiraću UČK"; "Kad se mora mora se" ; "Vaša anketa prejudicira status"; "Zadnji koraci do dna"; "Izdaja"; "Još jedan argument u prilog priznavanja Kosova od strane onih zemalja koje ga nisu priznale"; "SVE IM DADOSMO UZEŠE ONI KOSOVO POLAKO POLAKO"; "Trenutno na severu ima više RKS, nego srpskih tablica".

Sa ulica Kosovske Mitrovice: "Nećemo, nećemo sigurno. Pa neću, imam KM, imam BG, neću sigurno"

Većina naših sugrađana neće u narednih godinu dana preregistrovati svoj automobil na RKS ili KS tablice, rezultat je ankete koju smo sproveli i na ulicama Kosovske Mitrovice. Jedan Mitrovčanin sa kojim smo razgovarali ističe da bi "pre bacio automobil, nego ga preregistrovao", dok drugi navodi da će, ukoliko bude došlo do preregistracije, promeniti mesto prebivališta, ili registrovati automobil na nekog rođaka u centralnoj Srbiji, jer, kako dodaje, "ako je dužan da plaća porez, ne želi da plaća nekoj nepostojećoj državi, već Republici Srbiji".

Bilo je i onih koji za sada neće preregistrovati svoj automobil, ali da će, "ako se mora", to učiniti. Samo jedan naš stariji sagovornik, koji živi na jugu Kosova i Metohije, odgovorio je da bi svoj automobil mogao da preregistruje na KS.

"Nećemo, nećemo sigurno. Pa neću, imam KM, imam BG, neću sigurno," bio je odgovor jednog starijeg Mitrovčanina na pitanje da li će u narednih godinu dana preregistrovati automobil na RKS ili KS tablice.

"Ma, nemam ga i ne bih nikad preregistrovao. Pre bih ga bacio, nego preregistrovao," kazao je takođe jedan naš sagovornik.

Jedan mlađi Mitrovčanin se nada da do preregistracije vozila neće doći i dodaje da, ako bude došlo do toga, svoj automobil neće preregistrovati:

"Naravno da nikad ne bih registrovao auto na KS ili RKS tablice. Po onome što smo mogli da vidimo iz medija, to se neće desiti u narednih godinu dana, ja se nadam da nikad neće doći do toga, a ako bude došlo do toga – registrovaću auto tako što ću promeniti prebivalište na neki od gradova u centralnoj Srbiji ili ću registrovati na nekog rođaka u centralnoj Srbiji, i uz ovlašćenje ću voziti ovde, jer ako sam dužan da plaćam porez, ne želim da plaćam nekoj nepostojećoj državi, već Republici Srbiji."

Sa druge strane, drugi naš sagovornik ističe da će, ukoliko bude morao, uzeti KS ili RKS tablice.

"Za sada ne, ostajemo na, što se kaže, srpske tablice. Ali, ako već mora da bude…Mora se mora. Ništa drugo," kazao je.

"Pa mogao bih na KS….Ja dole živim, sa one strane Ibra, tako da plaćamo dve registracije. Šta da radimo, moramo da platimo. Bolje da platimo jednu, nego dve," bio je odgovor jednog našeg sunarodnika koji živi južno od Ibra, a kojeg smo zatekli na ulicama Kosovske Mitrovice.

Bilo je i onih koji imaju, kako kažu, većih problema od preregistracije auta.

"Curice, ja imam većih problema nego to. Ja nemam ni automobil" ; "Ne znam Bogami ništa ja. Bolestan sam nešto, izvini," – bili su, takođe, odgovori naših sugrađana.

I ovog puta, bilo je onih neraspoloženih za bilo kakav komentar, koji nisu želeli ni da do kraja saslušaju naše pitanje.Projekat "Građani Severa javno o Briselskom sporazumu" finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo, a ovo je sedma elektronska i sedma tonska anketa koja se sprovodi u okviru ovog projekta.

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.