Skupština Kosova: Glasanje o budžetu u nedelju, kritike na Haradinajev plan

U Skupštini Kosova danas je nastavljena rasprava o budžetu za 2018. godinu. Iako je bilo kvoruma, za njega se ipak nije glasalo, pa je to odloženo za nedelju u 15 časova.

Nakon toga je usledila tačka na kojoj se razmatrao program Vlade Kosova 2017. – 2021. Obe tačke je obeležila rasprava poslanika vladajuće koalicije i opozicije. 

Nacrt zakona o budžetu nije usvojen na prethodnom zasedanju, a i današnje je bilo neuspešno po ovom pitanju. Ova tačka je protekla u raspravi o tome da li vladajuća koalicija ima ili nema glasove za usvajanje budžeta.

"Građanima moramo da objasnimo zašto se ne glasa. Kvorum postoji, samo nemamo uslove, recite zbog čega," istakao je Redžep Seljimi iz Samoopredeljenja.

"Mislim da je sa političkog aspekta, usvajanje budžeta najbitnija odluka, a ako vlada nema dovoljno glasova za usvajanje njenog najvažnijeg projekta, onda ona nema minimum za postojanje," poručio je Arben Gaši iz Demokratskog saveza Kosova.

"Vlada Ise Mustafe bila je neuspešna iako kažu da su imali glasove, iako je bilo ekonomista u toj vladi, bili su neuspešni," odgovorila je poslanicima opozicije Teuta Hadžiu iz redova Alijanse za budućnost Kosova.

I iz poslaničkog kluba Srpska lista imali su šta da poruče.

"Želim da se u ime Srpske liste izvinim svim građanima Kosova što se odugovlači usvajanje budžeta," rekao je Saša Milosavljević šef poslaničkog kluba.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je na predlog parlamentarnih grupa odredio da se glasanje o budžetu odloži za nedelju, u 15 časova.

Zatim se prešlo na raspavu o programu vlade koji je predstavio premijer Kosova Ramuš Haradinaj. On je naglasio da će prioriteti vlade biti vladavina zakona kao i jačanje privrede. Kaže da će Kosovo biti posvećeno nastavku dijaloga sa Srbijom u 2018. godini, ali u svom obraćanju nije pomenuo uspostavlanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Mi ciljamo ka izgradnji dobrosusedskih odnosa na osnovu vremenskih okvira i unutrašnjeg političkog konsenzusa. U okviru toga, mi smo zahtevali potpuno prisustvo SAD u dijalogu i on treba imati vremenski rok, a kraj dijaloga je međusobno priznanje. Naš cilj je da dobijemo status kandidata EU pre 2019. godine. Za kratko vreme ćemo dobiti viznu liberalizaciju i ubrzati proces integracije. Mi ćemo transformisati KBS u Oružane snage," rekao je predsednik Vlade Kosova.

Na vladin program oštre zamerke su imali poslanici opozicije. 

"Mislim da je ovo jedina vlada u svetu u kojoj se prvo razmatrao budžet pa njen program. To nema ni u zemljama Pacifika, u Africi. Program je obiman, ali postoji samo terminologija, naglašava se samo šta treba uraditi, ali ne kako i na koji način," naveo je Glauk Konjufca.

"Vladin program nije program velikih poslova, i degradiraće sve ono što smo radili prethodne tri godine. Prvi problem je sporazum o demarkaciji, obećali ste u programu da ćete to rešiti u tesnoj međudržavnoj saradnji sa Crnom Gorom. Sakrili ste se iza izveštaja gospodina Bulićija (predsednik komsije za utvrđivanje granice sa CG). U Mustafinoj vladi je uslov za borbu protiv korupcije bio ukinut a sada ga opet ima," rekao je Avdulah Hoti iz LDK.

Haradinaj je na stavove opozicionih poslanika odgovorio.

"Ja se sećam da sam program vlade doneo u skupštinu, dao sam ga vama nedelju dana nakon što sam stupio na dužnost," rekao je i dodao da je pitanje demarkacije nasleđena tema.

"Svojim dolaskom nisam učinio nikom ništa u inat ili za nečiju volju, nego sam znao da smo podeljeni kao društvo i znao sam da prvi sporazum nije dobar. Grešilo se, i ja verujem u to. Molim vas da prema Špetimu Bulićiju i njegovim saradnicima pokažete poštovanje jer oni nisu uličari, ovi ljudi su obavili zadatak u ime Kosova a šta ćemo mi učiniti to je nešto drugo," istakao je Haradinaj.

Iz poslaničkog kluba Demokratske partije Kosova poručuju da vladu očekuje ozbiljan posao.

"Mi smo analizirali program koji ukazuje na posvećenost u pravcu ostvarivanja građanskih interesa. Pogram ima tri stuba, vladavinu zakona, privredni razvoj, a što se tiče spoljne politike, moramo razvijati odnose sa svima preko profesionalne diplomatske službe. Dijalog sa Srbijom mora da ima epilog i moramo se složiti sa premijerom da nam je potrebno potpuno partnerstvo sa međunarodnim faktorima," rekao je Eljmi Rečica iz PDK.  

RTK 2

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.