Skupština AP KiM Vučiću i javnom ličnostima: Podržite i organizujte izbore Republike Srbije na KiM-u

Nije dovoljno kazati da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo, nego treba i činom organizovanja izbora pokazati svetu da je Kosovo Srbija. Skupština AP KiM očekuje od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da "pokaže punu političku hrabrost" i da organizuje izbore na Kosovu i Metohiji. Od poznatih, javnih, kulturnih ličnosti Republike Srbije očekuje se da podrže zahtev Srba sa Kosova i Metohije da Skupština Srbije organizuje lokalne izbore, a da se parlamentarni ne organizuju preko OEBS-a, poručila je danas opoziciona "Skupština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija" (AP KiM).

AP KiM podržava peticiju koju je pokrenuo Patriotski blok (DSS-DVERI), da Skupština Republike Srbije organizuje i sprovede lokalne izbore i na teritoriji Kosova i Metohije kao "neotuđivog dela Republike Srbije". Takođe, Skupština AP KiM zahteva od Skupštine Srbije da i parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji organizuje Skupština Srbije, odnosno Republička izborna komisija, a ne OEBS.

"Organizovanjem lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji Srbija pokazuje da je i južna srpska pokrajina deo jedinstvene države, što se Rezolucijom 1244 SB UN i garantuje," navedeno je u saopštenju ove organizacije.

Kroz lokalne izbore koje sprovodi Republička izborna komisija Srbije, srpski narod na Kosovu i Metohiji bi dobio legitimne predstavnike u skladu sa Zakonom i Ustavom Republike Srbije od kojih se može formirati Zajednica srpskih opština, tvrde dalje.

"Takva Zajednica srpskih opština ne bi bila pod jurisdikcijom separatističke vlasti u Prištini, niti po meri ustava takve odmetnute vlasti," navodi se u ovom saopštenju Skupštine AP KiM-a.

"Po Ustavu Republike Srbije, kao i Zakonu o izborima, ona je dužna da ih organizuje na celoj teritoriji. Što se tehničkih uslova tiče, ne postoje nikakve prepreke za njihovo organizovanje. Srbi sa Kosova i Metohije nisu dijaspora i vlast u Srbiji ne sme da dozvoli da se izbori za Srbe na Kosovu i Metohiji odvijaju po principu glasanja dijaspore."

Oni su podsetili i da je u periodu od 1999. do 2014. godine sve predsedničke i parlamentarne izbore organizovala Skupština Srbije, kao i na to da je od 2008. do 2014. godine i lokalne izbore na Kosovu i Metohiji organizovala Skupština Srbije.

"Ako izbore na Kosovu i Metohiji organizuje Skupština Srbije, svetu pokazuje da je to deo države Srbije, ako ih ne organizuje vlast pokazuje da se ovog prostora odrekla," naglašava se dalje.

U saopštenju koje je potpisao Slavko Stevanović, navodi se i da je Skupština AP KiM "jedini legitimni i legalni organ Srba sa Kosova i Metohije koji je birana po zakonu Republike Srbije".  

Preko 21.000 potpisa prikupljeno je u peticiji za raspisivanje lokalnih izbora u opštinama na Severu Kosova, koju je, krajem prošle godine, pokrenuo Patriotski blok. Delegacija koju su činili  potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slaviša Ristić, Goran Marković ispred pokreta Dveri, nekadašnji načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik opštinskog odbora DSS-a Nemanja Jakšić, je pre nedelju dana predala peticiju Narodnoj skupštini Srbije. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.