Skup SRS-a na KiM-u bez Šešelja: Posle izbora još pogubniji Briselski sporazumi

Ova vest je deo rubrike IZBORI,  april 2016.


Pozivamo vas da uvek budete međusobno solidarni, jedinstveni i da opstanete na svetoj srpskoj zemlji. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da se Kosovo i Metohija što pre vrati u maticu Srbiju – poručio je na današnjem predizbornom skupu Srpske radikalne stranke, u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, predsednik ove stranke, Vojislav Šešelj. Iako je prethodno najavljeno da će prisustvovati skupu, Šešelj se okupljenima obratio iz Beograda, putem telefonskog poziva. Tvrdi da na KiM nije došao zbog "podudarne akcije naprednjačkog režima" u Beogradu i "albanskog separatističkog i terorističkog režima" u Prištini. Pored lokalnih predstavnika, današnjem skupu podrške SRS-a, na kojem se okupilo više stotine građana, prisustvovao je i zamenik predsednika SRS-a, Nemanja Šarović. Posle izbora očekuju vas "još pogubniji Briselski sporazumi", poručio je on.

Podigli su policiju na noge

"Nad Vojvodinom tamni oblaci separatizma"

"Najveći izdajnici u srpskoj istoriji – Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i Ivića Dačić, potpisujući sramne Briselske sporazume – potpisali su najmračniju stranicu srpske istorije. Sada, kada su odradili taj najprljaviji posao za interes naroda, polako, ali sigurno, težište, po nalogu Briselu i Vašingtona, prebacuju sa južne na severnu srpsku pokrajinu, odakle ja dolazim. Nad srpskom Vojvodinom su se, slično kao nad južnom srpskom pokrajinom, nadvili tamni oblaci separatizma koji prete da eskaliraju," kazao je u Severnoj Mitrovici predstavnik radikala iz Novog Sada, Đurađ Jakšić.

"Kad sam se kao pobednik nad Haškim tribunalom vratio u Beograd, izdali su mi novu ličnu kartu, ali i doneli rešenje da je ne mogu koristiti kao putnu ispravu, da s njom ne mogu putovati na srpsko Kosovo i Metohiju, u Republiku Srpsku, Crnu Goru i Makedoniju," kazao je Šešelj, dodajući:

"Videli ste kako se uspaničio albanski separatistički teroristički režim u Prištini. Podigli su policiju na noge, okupatore i zaposeli sve neformalne granične prelaze. Međutim, Srpsku radikalnu stranku ne mogu sprečiti da pomogne svom srpskom narodu da ostane na svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji."

Obmanjivali su vas da će ZSO biti adekvatna zamena za srpske institucije

Šešelj je naveo i da je "najveći korak u izdaji KiM-a učinio naprednjački režim."

"Ostali ste bez institucija, bez formalne veze sa majkom Srbijom. Obmanjivali su vas da će Zajednica srpskih opština biti adekvatna zamena za ono što ste imali – kad ste imali srpsku lokalnu samoupravu, zaposlenje u srpskog državnoj službi, " istakao je dalje.

Pregovarali bismo tek kad se realizuje Rezolucija 1244

Šešelj je dodao i da SRS nikada ne bi prihvatila pregovore dok se "u potpunosti ne realizuje Rezolucija SB 1244".

"Kada osvojimo vlast nećemo a priori odbacivati pregovore, nego ćemo reći kako Evropska unija i Amerika drže kosovsku stranu i mi ćemo tražiti da se u pregovarački proces uključi i velika Rusija, pa da onda pregovaramo," kazao je on, zaključivši i da SRS nikada neće prihvatiti nezavisnost KiM-a.

Šarović: Ne trebaju vama Beograd na vodi i strane investicije

Pristalicama SRS-a obratio se i zamenik predsednika ove stranke, Nemanja Šarović, istakavši da je Srbima na KiM-u potrebna sloboda.

"Koji je način da se okonča okupacija KiM i da vi konačno dođete do slobode? Ne treba vama ni Beograd na vodi, ni strane investicije, treba vam sloboda, da budete svoji na svome, da imate srpske škole, policiju, vojsku. Može li se to postići daljim trčanjem za Evropskom unijom? Ne može. Vodeće zemlje EU su glavni promoter nezavisnosti Kosova i Metohije," naveo je Šarović.

"Onog trenutka kada se završe izbori, očekuju vas novi briselski sporazumi još pogubniji po srpski narod. Vi to ne možete da sprečite, ali možete da sprečite Aleksandra Vučića da se hvali kako uživa podršku naroda na KiM-u i kako potpisuje sporazume zbog kojih vi bolje živote," kazao je on, takođe.

Režim Aleksandra Vučića za prethodne 4 godine više uradio za nezavisnost Kosova nego Hašim Tači za prethodnih 20

Šarović je dodao i da je režim Aleksandra Vučića "za prethodne 4 godine više uradio za nezavisnost Kosova, nego Hašim Tači za prethodnih 20".

"Oni su mogli napadati do mile volje, ali dok god to neko u ime srpskog naroda i Republike Srbije ne potvrdi, oni nemaju ništa. Oni i danas nemaju državu," istakao je on.

Pored Nemanje Šarovića, na skupu su govorili predstavnik radikala iz Beograda, Miljan Damjanović, te predsednik kosovskomitrovičkog okružnog odbora i član predsedničkog kolegijuma SRS-a, Dobrosav Dobrić, profesor istorije i pristalica SRS-a iz Zubinog Potoka, Vladan Tomović, kao i kandidat SRS-a za narodnog poslanika, Nevena Radojević.

Nakon završenog mitinga, pristalice Srpske radikalne stranke prošetale su glavnom mitrovičkom ulicom – Kralja Petra I, noseći transparent sa natpisom "Kosovo je Srbija", kao i srpske zastave, ali i one sa likom Vojislava Šešelja.

Predstavnici Srpske radikalne stranke juče su, podsetimo, u okviru predizborne kampanje, boravili i u Gračanici, a još jedan  predizborni skup najavljen je za sutra u Zvečanu, kada će tribinu održati koalicija DSS-Dveri.

Prva stranka koja je održala predizborni skup na KiM-u bila je Srpska napredna stranka, koja je na KiM-u, u okviru predizborne kampanje, imala i niz drugih aktivnosti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.