Skromne dečije želje Naskovića za Novu godinu, uprkos teškim uslovima: Paketić i soba

Foto: RTK2

Dragan Nasković iz Odevca kod Kamenice, samohrani je otac dvoje dece. U jednoj sobi, smeštenoj uz štalu živi bez elementarnih životnih uslova.

Organizacija “Srbi za Srbe” pokrenula je Božićnu akciju kako bi Dunja, Dušan i Dragan iz Odevca imali uslove dostojne čoveka u 21. veku. Od dve ćerpičare u dvorištu funkcionalne su samo dve prostorije, od kojih je jedna uz samu štalu.

“Ne pored štale, maltene u štali, vidite gde živim, jedan zid me deli od krave …. Od dve kuće imamo samo jedan podrum koji prokišnjava i jednu sobu koja je pored štale, tako se živi”, rekao je Dragan.

Petogodišnji Dušan i četvorogodišnja Dunja nemaju ni puno igračaka, a ni kupatilo ni svoj krevet. Kao i sva deca, raduju se praznicima i stidljivo kazuju svoje želje.

„Ovo je moja želja, ovo je moja soba“, rukom  Dunja pokazuje na svoju nedovršenu sobu.

“Paketić“, skromna je Dušanova želja.

“Sad ću da ti pokažem šta sam nacrtala, ovo sam ja nacrtala… Novu kuću“.

„Ovo je sprat, a ono dole je soba i kupatilo“, kaže Dušan Nasković.

Iako bolesna, Draganova majka Duška pomaže oko dece. U kući nema ni vode ni kupatila pa vodu donosi iz bunara.

“Moram da izađem na kraj, da ih izvedem na pravi put, dao mi je Bog decu, pa koliko mogu…Teško je bez vode, bez kupatila, perem ručno, spremam, ono što dobijemo od hrane deca neće sve da jedu, traže da im spremim, a ja nekad ne mogu, razbolela sam se, primam infuziju“, kaže Duška Nasković.

Od socijalne pomoći i dečjeg dodatka nekako krpe kraj s krajem, a Dragana je pre tri godine napustila i žena.

„Ona je otišla pre tri godine, za to vreme dva puta je došla da vidi svoju decu, sudski nismo još razvedeni“, kaže Dragan.

Ova porodica dobija i obrok iz narodne kuhinje, a u štali su i dve krave, pa deca imaju mleka. Kuću koju je započeo 2010. godine, nije uspeo da završi. Pomoć im je stizala i iz kosovske opštine Ranilug i privremenog organa Opštine Kamenica.

„Nešto sam i sam finansirao, prošle godine sam prodao kravu i uzeo kredit da bih mogao ovo da pokrijem. Osam godina je bila bez ploče i 1.500 evra sam platio majstore, plus deo materijala, nešto sam imao, nešto kupio. To me je koštalo oko 4.800 evra i tako sam stao, ne smem više da uzmem kredit, imam do februara da plaćam, primanja nemam, deca rastu….. Računao sam oko 12-13.000 da sve završim, za izolaciju, keramiku, a ja te pare nemam”.

Dragan se kroz suze zahvalio svim ljudima koji su mu izašli u susret.

“Hvala svima koji se sete mene i moje dece, sve što su mi dali, bilo je previše…Tu kuću da sredim da moja deca imaju svoj život i krov nad glavom, ništa više, moja deca se još nisu okupala u kupatilu”.

Predsednik Privremenog organa Slađan Jordanović, upoznat je sa problemima ove porodice, kojoj su pomagali u skladu sa svojim mogućnostima.

“Pomoć se sastoji u postavljanju stolarije, malterisanju i podova i kupatila, nadam se da će to biti do Nove godine”, kaže Jordanović.

“Moja poseta porodici Nasković danas je da ću direktora Kancelarije Marka Đurića i sve upoznati sa situacijom u kojoj se nalazi, verujem i znam da hoćemo da im pomognemo”, kaže Zoran Stojković, službenik Kancelarije Vlade Srbije za KIM.

Svi koji žele da se priključe Božićnoj akciji i pomognu Dunji, Dušanu i Draganu, to mogu da urade slanjem SMS-a na broj 7763  ili putem žiro – računa 160-279491-71.

RTK2

Povezani članci:

Srbi za Srbe: Božićna akcija prikupljanja pomoći za Naskoviće sa KiMPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.