I jučerašnji sastanak LVV i LDK bez rezultata, nastavak danas

Foto: Gazeta Express

Ni jučerašnji sastanak lidera LDK i Samoopredeljenja (LVV) nije završio dogovorom o koaliciji, ali je, prema tvrdnjama Glauka Konjufce iz LVV, došlo do približavanja stavova, a za danas je zakazan novi sastanak dve pobedničke stranke na prethodnim izborima, ali i sednice predsedništva obe stranke.

Pregovori LDK i LVV o zajedničkoj koaliciji traju još od sredine oktobra, ali uprkos najavama da će sporazum biti objavljen 72 sata po objavljivanju konačnih rezultata izbora, što se dogodilo 29. novembra, dogovora do danas nema.

Ipak, posle više od nedelju dana pauze nastale nakon što je član LVV, Glauk Konjufca, javno govorio o problemima u postizanju koalicionog dogovora, sastanci između LVV i LDK nastavljeni su u sredu.

Međutim, ni sastanak u sredu, ali ni onaj održan sinoć, nisu rezultirali dogovorom, ali su se predstavnici LVV i LDK juče ipak obratili medijima nakon sastanka, što do sada nije bio slučaj.

Sa medijima su razgovarali bivši šefovi poslaničkih klubova LVV i LDK, Glauk Konjufca i Avdulah Hoti.

„Sastaćemo se sutra. Do tog sastanka ne bi ni došlo da nismo približili stavove“, rekao je nakon sastanka Konjufca medijima, prenosi Koha.

On je rekao i da će se sastanci dve političke partije intenzivirati, što su i ranije saopštavali iz ovog pokreta.

I Hoti je novinarima rekao da je sastanak bio „konstruktivan“, te da vodi bliže konačnom dogovoru.

“Danas smo imali dug i konstruktivan sastanak i razmenili pozicije o sporazumu koji očekujemo da zaključimo. Saglasili smo se da nastavimo da se sastajemo na dnevnom nivou, sve do zaključenja pregovora“, rekao je Hoti.

U toku jučerašnjeg dana, iz kabineta kosovskog predsednika saopšteno je i da je na zahtev nekoliko političkih stranaka zatraženo da se konstitutivna sednica sedmog saziva kosovske Skupštine, umesto Badnjeg dana pred katolički Božić, 24. decembra, odloži za 26. decembar.

Konjufca je negodovao zbog takve odluke kosovskog predsednika navodeći da nijedna od dve vodeće stranke po broju glasova na izborima ovog oktobra, nije iznela takav zahtev.

„Mogu vam reći da smo nezadovoljni promenom ovog datuma, zato što predsednik nije dao nijedan razlog, niti rekao sa kim je pričao. Mi imamo naše sumnje kako je došlo do promene tog datuma. Bilo bi dobro reći koje su to partije koje su tražile odlaganje sa 24. na 26. bez obzira na to što je 26. za dve nedelje što ćemo se do tog dana dogovoriti“, rekao je Konjufca, prenosi Gazeta Express.

U toku jučerašnjeg sastanka, Klan Kosova je ekskluzivno javio da je sporazum postignut i izneo neke od detalja navodnog sporazuma, što se ispostavilo netačnim. Ovu vest preneo je i veliki broj srpskih, ali i regionalnih medija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.