Osnovna škola „Braća Aksić“ u Lipljanu jedina počela sa radom 1. septembra

OŠ Braća Aksić Lipljan
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu

Iako će većina školaraca od ponedeljka 3. septembra zvanično krenuti u školu, Osnovna škola „Braća Aksić“ u Lipljanu je sigurno jedina koja je 1. septembra počela sa radom. Školi su se najviše obradovali prvaci.

Školsko zvono označilo je početak nove školske godine. U matičnoj Osnovnoj školi “Braća Aksić” prvi su stigli prvaci sa roditeljima. Dočekala ih je učiteljica Verica Jovanović.

“Želim im srećan početak, da budu dobra deca, da slušaju, da budu srećni, razdragani, dobri đaci, da slušaju roditelje i učiteljicu, da budu vredni. Želim im sve najlepše,” poručila je učiteljica Verica Jovanović.

Nasmejana i pomalo zamišljena lica pažljivo su pratila svaku reč njihove učiteljice, koja će ih u naredne četiri godine uvesti u jedan novi svet odrastanja.

“Spremio sam se za školu,” kaže Mihajlo Jovanović.

“Spremio sam se za školu, samo knjige nisam kupio,” rekao je Jovan Stolić.

“Škola mi se najviše sviđa”, rekao je David Čepkenović.

“Pričali smo, upoznali smo se sa učiteljicom,” kaže Staša Stanojević.

“Učiteljica nam je rekla da budemo dobri,” rekla je Anđelka Janićijević.

Kako za prvake, ovo je veliki korak i za njihove roditelje.

“Ovo je bila moja učiteljica, sada će učiti moju ćerku i to mi je baš drago. Srećna sam,” rekla je Marica Janićijević iz Lipljana.

“Meni je ćerkica danas krenula u prvi razred, ponosan sam,” kaže Zoran Stanojević iz Lipljana.

“Srce mi je puno. Imaju nove drugare s obzirom da ovde nema puno dece, desetak učenika je dovoljno za njih. Ranijih godina nije bilo toliko učenika,” rekla je Tanja Čepkenović.

U Osnovnoj školi “Braća Aksić” nastava se od ‘99. zbog bezbednosne situacije odvija subotom, a ne ponedeljkom, jer je tada pijačni dan u Lipljanu.

”Ove godine upisano je 15 prvaka, u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima. Samo u matičnoj školi imamo devet prvaka. Svake godine se osipao broj učenika, svi znamo koji je to razlog, međutim poslednjih 4-5 godina se možemo pohvaliti da u matičnoj školi u Lipljanu imamo povećan broj đaka, ranije je to bilo u Suvom Dolu. Hvala Bogu, bitno je da imamo puno dece i da funkcionišemo. U Starom Gracku, Rabovcu i Novom Naselju je uglavnom taj broj isti i zastupljeni su svi razredi. Nadamo se da će tako ostati, borimo se da tako bude. Prvaci dobijaju knjige i svi ostali koji zbog svog materijalnog stanja nisu u mogućnosti da nabave ceo komplet udžbenika. Mi uz pomoć Ministarstva prosvete obezbedimo, kao i od starijih đaka trudimo se da svi dobiju udžbenike,“ rekla je Danijela Janićijević, psiholog.

Pred sam početak školske godine Humanitarna Organizacija iz Novog Sada uručila je učenicima od 1. do 8. razreda školski pribor i rančeve, na čemu su im učenici, ali i nastavnici zahvalni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.