Škole na Severu Kosova ostaju zatvorene, odluka se ne odnosi na njih?

Foto: KoSSev – OŠ Branko Radičević

Nakon skoro mesec dana online nastave, škole u srpskim sredinama na teritoriji KiM, konačno će biti otvorene u ponedeljak, potvrdilo je juče srpsko ministarstvo prosvete. Međutim, ovaj plan organizacije rada ne odnosi se i na škole na Severu Kosova, navodno je u međuvremenu obavestio prosvetne ustanove načelnik Školske uprave na KiM, Ivan Zaporožac. Međutim, izostaje još uvek njegova zvanična javna potvrda da je ovo tačno.

Ministarstvo prosvete Srbije još od početka školske godine svakog petka obaveštava javnost o radu škola pri srpskom obrazovnom sistemu za narednu nedelju.

Tako je bilo i juče. Međutim, za razliku od prethodnih odluka ovog ministarstva, u novoj odluci o radu za sledeću nedelju, ovog puta opštine na KiM se nisu našle u crvenoj zoni koja predviđa da se nastava odvija online putem.

Međutim, iako je ovo ministarstvo predvidelo da se od ponedeljka škole u srpskim sredinama na KiM otvore, prosvetnim institucijama na Severu Kosova je istog dana u 12.35, dostavljeno još jedno obaveštenje – putem mejla koji potpisuje Načelnik školske uprave za KiM, a u koji je KoSSev imao uvid.

„Obaveštavam vas da se dopis o organizaciji rada od 27. 09. 2021. godine, koji smo vam poslali, NE ODNOSI NA ŠKOLE SA SEVERA KOSOVA. Zvaničan dopis MPNTR (MInistarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) biće vam prosleđen u toku dana. S poštovanjem Ivan Zaporožac“.

Novinari našeg portala pokušali su juče da stupe u kontakt sa Zaporožcem kako bi potvrdili informaciju da škole na Severu i sledeće nedelje rade prema online modelu. Međutim, informaciju nismo uspeli da potvrdimo jer se načelnik školske uprave nije javljao na naše pozive.

Istovremeno, sa odlaganjem nastave u školama, aktuelna su dežurstva nastavnika na barikadama na Severu Kosova, što su pred kamerama potvrdili i sam načelnik školske uprave, kao i direktori škola, a koji su ujedno viđeni na protestima.

Nakon što je našem portalu dostavljeno i navodno obaveštenje za deo školskih institucija na Severu Kosova, o rasporedu dežurstava nastavnika određenih škola, u kojem se od nastavnika traži da „dežurstva“ , po rečima načelnika, shvate kao radnu obavezu, pokušali smo da i ove navode proverima i zatražimo komentar.

Međutim, Zaporožac do danas nije odgovorio na naše poruke.

Protesti dela roditelja zbog toga što deca nemaju nastavu

Od ponedeljka se odvijaju i protesti manje grupe nezadovoljnih roditelja u Kosovskoj Mitrovici, koji žele da se njihova deca vrate u školske klupe.

Zabrinuti roditelji, kako sebe nazivaju, tražili su odgovore na pitanja prema čijem sistemu rade srpske škole na KiM, zašto se roditelji „ništa ne pitaju“ kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, navodeći da prema podacima o broju obolelih, Sever Kosova nije u crvenoj zoni i da validnog razloga za to da deca časove održavaju na daljinu, nema.

Međutim, kako KoSSev saznaje, u međuvremenu je prosvetnim ustanovama stigao dopis.

U dokumentu u koji je KoSSev imao uvid, potvrđeno je da se đaci kosovskomitrovičkog upravnog okruga neće vratiti sledeće nedelje u školske klupe, kao i da vrtići neće raditi.

I dok ovaj tim govori o „intenzivnoj transmisiji virusa“ na Kosovu, prema poslednjem izveštaju o novoobolelima u srpskim sredinama na KiM, a koji se inače objavljuju svakog drugog ili trećeg dana, detektovano je 17 novih slučajeva zaraze. Ujedno, poslednji 24-časovni izveštaj kosovskog ministarstva zdravlja ukazuje na to da je na celoj teritoriji Kosova registrovano 84 novih slučajeva.

Za to vreme, u centralnoj Srbiji, gde mnoge škole rade po prvom ili drugom modelu nastave, samo je u jednom danu zabeleženo više od 6.000 novoinficiranih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.