Skat: Amerika neće voditi proces između Beograda i Prištine

Američka vlada neće voditi proces između Beograda i Prištine, to je posao za Evropsku uniju (EU), „ali ćemo biti tamo da pomognemo koliko možemo“, rekao je u intervjuu FoNetu ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat, i poručio da je ovo dobro vreme za pregovore, kako bi se došlo do kompromisa i normalizacije odnosa dve strane.

„Ali, kakva će biti normalizacija i kakav će biti sporazum, mi još ne znamo“, napomenuo je Skat, ističući da SAD podržavaju EU u ovom procesu. Prema njegovim rečima, „bilo koje trajno rešenje trebalo bi da dođe od strane pregovarača, odnosno iz Beograda i Prištine“.

„Ne može međunarodna zajednica reći jedno ili drugo i da svi to primene, nego mora biti od vas i Kosova. Mora biti nešto što je trajno, što se može sprovesti, a ne neka nesprovodiva ideja“, objasnio je Skat.

Rešenje mora dati stabilnost regionu, a ne da region učini nestabilnim, predočio je on i rekao da SAD nemaju „crvenu liniju“, niti kažu da će „prihvatiti bilo šta što dolazi od Beograda i Prištine“.

„Ali, kažemo da smo otvoreni za rešenje i otvoreni smo da vidimo kakav je dogovor između Beograda i Prištine, a znamo i da neće biti dogovora, ako nema pregovora“, rekao je Skat.

Prema njegovoj oceni, „za sada nije zamrznut konflikt, nego pregovori“, pa bi trebalo naći način da „idemo natrag u pregovore, što je uvek bio naš stav“.

„Mislimo da takse nisu pomogle u ovoj situaciji i da treba naći način da idemo za sto, da govorimo o problemima“, rekao je ambasador SAD.

Upitan o eventualnom razgraničenju, on je odgovorio da „ne zna“ koliko je to rešenje realno.

„Znamo i da sam predsednik Vučić kaže da to više nije realno i nije prihvatljivo u Srbiji, a rukovodstvo Kosova kaže i da njima to nije prihvatljivo“, podsetio je Skat.

„Mi nikada nismo izrazili tu vrstu rešenja, jer mi, kao što smo rekli, mislimo da to treba da budu pregovori između Kosova i Srbije“, precizirao je američki ambasador i podsetio je da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja. A dve nezavisne zemlje mogu da odluče o granici između njih, kaže Skat.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.