SJ pokrenuo kampanju „#RASVETLIMO“ – da ukaže na nekažnjivost napada na novinare

Članice mreže Safejournalists pokrenule su kampanju pod nazivom #RASVETLIMO, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obeležava danas, 2. novembra.

Kako se navodi u saopštenju NUNS, cilj kampanje je da se podigne svest o problemu nekažnjivosti napada na novinare, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Ukazuju i na to da je veoma mali broj slučajeva sa sudskim epilogom i kaznama za počinioce.

NUNS saopštava da su se svi partneri o okviru SafeJournalists mreže priključili kampanji Međunarodne federacije novinara (IFJ) za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca.

„Povodom obeležavanja 2. novembra, IFJ poziva vlade širom sveta, novinare i medijske grupe da podrže usvajanje Konvencije UN o bezbednosti i nezavisnosti novinara i drugih medijskih profesionalaca. Kako kažu iz IFJ, uprkos mnogim protokolima, smernicama i predlozima, novinari se i dalje svakodnevno suočavaju sa pretnjama – a nekažnjivost i dalje pogoršava situaciju. Devet od svakih deset ubistava novinara ostaje nekažnjeno“, istakli su.

Dodali su da su novinari svakodnevno izloženi fizičkim napadima, zatvaranju, maltretiranju i preti im se zbog toga što rade svoj posao, a ipak ne postoji obavezujući međunarodni instrument koji bi primorao države članice da istraže i reaguju na napade na medije.

Ujedno, ugrožena digitalna bezbednosti novinara, uključujući sajber napade, krađu podataka, hakovanje i uznemiravanje na mreži, preti bezbednosti medijskih profesionalaca, što čini još hitnijim usvajanje instrumenta koji bi primorao vlade da se pozabave nekažnjivanjem.

„Sve navedeno, kao i rastuća frustracija nedostatkom akcije i u previše slučajeva, nedostatkom volje da se uhvati u koštac sa krizom nekažnjivosti, navelo je IFJ da pokrene kampanju za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca“, navode iz NUNS-a.

„Kako bismo još više podigli svest o važnosti pitanja novinarskog rada i zaštite novinara koji su oči i uši demokratije, njeni čuvari i produžena ruka građana, pokrećemo kampanju #RASVETLI. A šta želimo da rasvetlimo? Želimo da 160 slučajeva napada i pretnji novinarima koji su se dogodili u 2021. godini na Zapadnom Balkanu dobiju sudski epilog. Bilo je 179 napada i pretnji novinarima prijavljenih nadležnim institucijama u 2021. godini u regionu Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska i Albanija). Od tog broja, samo je 19 predmeta koji su rešeni pred sudom kao prvostepene i pravosnažne presude, od čega je 12 osuđujućih presuda“.

Izrazili su i zabrinutost zbog velikog broja nerešenih slučajeva i malog broja kažnjenih počinilaca i naglasili da Safejournalists mreža zahteva od nadležnih organa da preduzmu sve mere u cilju efikasnijeg i bržeg procesuiranja slučajeva i na taj način pokažu spremnost države u borbi protiv nekažnjivosti.

„Samo na takav način možemo da pošaljemo jasnu poruku potencijalnim počiniocima da je takvo ponašanje nedopušteno“, dodaju .Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.