Sinoćno hapšenje u Prištini: Dvoje Crnogoraca po poternicama za ubistvo i bekstvo. BIA demantuje da je uhapšen njen pripadnik, osudila širenje „lažnih vesti“

Specijalna policija Kosova FIT hapsi u prištinskom naselju Kalabrija
Specijalna policija Kosova FIT hapsi u prištinskom naselju „Kalabrija“, fotografije iz Vijesti (FOTO: Uprava policije Crne Gore)

Podgoričanin M.M. (38), uhapšen je sinoć u Prištini, po poternici podgoričkog INTERPOL-a, raspisanoj zbog sumnje da je 2016. na Cetinju ubio Radomira Đuričkovića, javljaju crnogorski mediji danas otkrivajući puno ime. I drugi uhapšeni je iz Crne Gore – Nikšićanin Đ.P. (31), dok kosovski mediji danas objavljuju da je treći uhapšeni navodno pripadnik srpske BIA. A od sinoć je bilo poznato da je četvrta uhapšena osoba sa Kosova. Akciju hapšenja četiri lica u prištinskom naselju Kalabria sprovela je specijalna policijska jedinica FIT.

14:15 – BIA demantovala navode kosovskih medija

U međuvremenu oglasila se Bezbednosno-informativna agencija Srbije, koja je navela da osobe koje su uhapšene 18. jula 2018. godine na teritoriji Kosova, nisu imale bilo kakve veze sa Agencijom i time demantovala navode medija.

Kako N1 prenosi, u saopštenju za medije BIA-e, navodi se da su, „Mario Milošević, Jovan Pavićević, Strahinja Danković i Laureta Zuba“ uhapšeni po nalogu INTERPOL-a zbog sumnje da su izvršili teška krivična dela ubistva i otmica na području teritorije Republike Crne Gore“.

„BIA najoštrije osuđuje širenje lažnih vesti koje za cilj imaju destabilizaciju i podrivanje bezbednosnog sistema Republike Srbije,“ prenosi N1 saopštenje srpske informativne agencije.

Nakon skoro tri godine bekstva 38-godišnji Podgoričanin М.М. za kojim se tragalo zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Cetinjanina Radomira Đuričkovića 10. oktobra 2016. godine, uhapšen je nakon što je kosovska policija opkolila celu zgradu u kojoj se krio, a u kojoj, prema operativnim saznanjima, ima više „štek stanova“ i „osoba za kojima se traga zbog najtežih krivičnih dela“, pišu Vijesti.

Uhapšen pripadnik srpske BIA?

Sa druge strane iz Prištine, danas takođe stiže više detalja. Kako Gazeta express piše, treći uhapšeni je navodno pripadnik srpske BIA.

„U akciji u naselju Kalabria u Prištini, pored osumnjičenih ubica, uhapšen je i pripadnik srpske tajne službe BIA“.

Akciju hapšenja izvela je elitna jedinica Kosovske policije – FIT (jedinica za prvu intervenciju).

Iz Beograda još uvek nema potvrde ili demantija da li je u jučerašnjoj akciji uhapšen pripadnik BIA.

Sagovornik crnogorskih Vijesti iz vrha Uprave policije Crne Gore ističe da je akcija hapšenja odbeglog M.M. trajala dva meseca i da je prilikom hapšenja u Prištini on bio naoružan, dok su, daljim pretresom ovih lica, pronađeni oružje i opojne droge.

“M.M. se od strane crnogorske policije, osim osnovane sumnje da je počinio ovo krivično delo, potražuje zbog indicija koje ukazuju na sumnju da je učestvovao u više likvidacija počinjenih na teritoriji Crne Gore koje su posledica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, a što će biti predmet daljih policijsko tužilačkih aktivnosti u smislu obrade i dokazivanja,” saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore, a prenose i Vijesti i RTVCG.

Kako je dalje saopšteno iz crnogorske policije, u istoj akciji uhapšen je i Đ.P. (31) iz Nikšića, koji je 03. jula ove godine pobegao iz Psihijatrijske bolnice u Dobroti. On je izdržavao kaznu zatvora zbog krivičnog dela otmica u sticaju, sa krivičnim delom iznuda u pokušaju, izvršenog 15. septembra 2015. godine u Kotoru. Kod njega su takođe pronađeni oružje i droga.

“Uspešnom međunarodnom saradnjom službenika crnogorske i kosovske policije, na osnovu operativnih informacija koje je crnogorska policija dala kolegama na Kosovu, slobode je lišen M.M. (38) iz Podgorice koji se potraživao po INTERPOL-ovoj poternici raspisanoj od strane NCB Interpol Podgorica zbog osnovane sumnje da je zajedno sa I.M. (22) i V.V. (23) počinio krivično delo teško ubistvo na štetu R.Đ. iz Cetinja 10. oktobra 2016. godine u Cetinju,” deo je saopštenja Uprave policije Crne Gore.

Službenici Uprave policije, navode da duguju posebnu zahvalnost kosovskoj policiji, koja je postupila u najkraćem roku po dostavljenim podacima, navode mediji u Crnoj Gori.

“Nastavlja se komunikacija crnogorskih i kosovskih nadležnih organa u vezi sa pitanjima izručenja i predaje ovih lica crnogorskoj policiji kao i uspješna policijsko – tužilačka saradnja Crne Gore i Kosova,“ dalje stoji u policijskom saopštenju.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.