Kosovska policija: Na Jarinju i Brnjaku pogranična a ne specijalna policija

Kolona Jarinje Gužva Prelaz
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Jarinje i Brnjak kontrolišu pogranične jedinice Kosova, i na ovim prelazima nema ni specifičnih, ni posebnih jedinica Policije Kosova, potvrdila je Kosovska policija večeras za KoSSev.

Oni su ovako odgovorili na naša pitanja o tome ko danas kontroliše prelaze, odnosno da li se na prelazima nalaze specijalne jedinice.

Četvrti je dan od kada su Srbi započeli sa kolektivnim izlaskom iz Kosovske policije na Severu.

Kako su sinoć potvrdili kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, i kosovski premijer Aljbin Kurti, ukupno 578 policajaca regiona Sever dalo je ostavke, od kojih je 107 pripadnika pogranične jedinice.

Pojedini mediji izveštavali su prethodnih dana, ali i danas da su na Severu angažovane specijalne jedinice. To su prethodnih dana demantovali u Kosovskoj policiji, ali i u kabinetu Predsednice Kosova.

Kallxo je u večerašnjem tekstu uz fotografije, javio da su „ekipe Specijalne jedinice Policije Kosova viđene kako nadziru situaciju na graničnom prelazu na Jarinju“.

Naveli su i to da je „u ovoj stanici izvršena zamena policajaca koji su ponudili svoju ostavku“, premda ne precizirajući kojim se pripadnicima policije i izvršila zamena.

Policija Kosova je i u večerašnjem odgovoru za KoSSev negirala angažovanje specijalnih jedinica na samom Jarinju i Brnjaku.

Prethodnih dana su zvaničnici u Prištini, uz medije potvrđivali da su na prelazima ostali da rade policajci nesrpske nacionalnosti, ali i da su se razmatrali planovi o slanju dodatnih pograničnih jedinica.

Ekipa RTK koja je danas imala ekipu na drugom prelazu – Brnjaku, javila je da tamo „nije bilo patrola policije ili KFOR-a, izuzev dva vozila EULEX-a“. Istovremeno je ovaj medij javio da je situacija mirna.

Svećlja je takođe sinoć situaciju na Severu opisao mirnom, premda je za novonastalu situaciju izneo seriju snažnih optužbi na račun Srbije, ali moguće „ruske elemente“ na Severu. 

U opštinama Zubin Potok i Leposavić, u prvoj polovini ove godine podignute su četiri baze specijalne policije Kosova. Meštani su se mesecima unazad žalili na prisustvo i ponašanje ovih jedinica. Iz Kosovske policije su za naš portal prethodnog meseca poručili da nijedna njihova jedinica nema nameru da stvara nesigurnost i provocira, već da su tu da osiguraju bezbednost svih građana.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija na Severu, uključujući i policiju i sudstvo, ali i vladu u Prištini.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.