Sindikat lekara i farmaceuta Srbije: Epidemija nije gotova, ponovo se otvaraju kovid bolnice

Test korona
Foto: N1

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić izjavio je da lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ponovo dobijaju pozive da pređu u ustanove tercijarne zdravstvene zaštite zbog koronavirusa.

„Još neće prebrojati glasove, a vratiće vanredne mere ili vanrednu situaciju“, rekao je Panić na konferenciji za novinare i dodao da to govori na osnovu poziva da se lekari premeste u ustanove koje rade sa kovid pacijentima, jer zaposleni u tim ustanovama ne mogu sami da obave sav posao.

Članica Glavnog odbora tog sindikata Marijana Pešić poručila je da je epidemija još u toku i da u poslednja dva dana broj novoinficiranih prelazi 90 i da se epidemije javljaju u studentskim domovima.

Ona je objasnila da je epidemija počela u domu „4. april“ i da tamo više nema inficiranih, da je sanirana situacija u domu „Karaburma“, ali da je zabrinjavajući porast broja inficiranih u Studentskom gradu.

Pešić je rekla da su studentski domovi „Srbija u malom“ i da će biti problem kada se studenti u julu vrate kući gde žive u zajednici sa roditeljima i babama i dedama.

Ona je ukazala da se oni koji donose odluke ponašaju kao da je epidemija gotova, ali da je epidemija u toku.

Predstavnici sindikata na konferenciji su govorili o problemima lekara tokom koronavirusa.

Predsednica GO sindikata Gorica Đokić rekla je da opreme nije bilo dovoljno, da su lekari ljuti jer se to krilo, da se nije javno govorilo o broju zaraženih lekara, da je bilo zabrane nošenja opreme i da medicinsko osoblje većinski nije testirano, kao i da su lekari slali fotografije na kojima se vidi da je rok zaštitnoj opremi istekao.

„Mi ne dozvoljavamo da se nama manipuliše. Ne dozvoljavamo da se naš rad, školovanje i trud zloupotrebljavaju u političke svrhe“, poručila je Đokić.

Ona je dodala da nije problem što su lekari bili na prvoj liniji fronta, već što su bili goloruki.

Panić je ukazao da lekari nisu dobili trajno povećanje plata od 10 odsto, već da je ono bilo isplaćeno za jedan mesec i to bruto i da je realno povećanje plata bilo 6,5 odsto.

On je ukazao i da je sindikat tražio da lekari sa biroa budu zaposleni i da oni koji su na volonterskoj specijalizaciji budu primljeni za stalno, da je rečeno da će se to desiti, ali da su ljudi prevareni i da je Republički fond za zdravstveno osiguranje odbio ugovore sklopljene tokom epidemije.

Na konferenciji su predstavljene i fotografije na kojima se vide, kako je rečeno, jednokratni skafanderi koji se suše ispred bolnice u Subotici i fotografije nedavno renovirane bolnice u Pančevu koja prokišnjava.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.