Simptomi kovida koji mogu da potraju i godinu dana

gen genom korona kovid BBC
Science hoto library

Nemački istraživači sproveli su studiju koja je objavljena u časopisu „Clinical Infectious Diseases“, a rezultati njihovog istraživanja pokazali su da je 77,1 odsto kovid pacijenata imalo simptome bolesti i godinu dana nakon što su se zarazili.

Najčešći simptomi koji su trajali godinu dana su smanjena sposobnost vežbanja – 56,3 odsto, umor – 53,1 odsto i problemi sa koncentracijom – 39,6 odsto, pokazala je studija.

Istraživači su otkrili da je samo jedan simptom – gubitak kose, opao između pet i 12 meseci, pri čemu je učestalost opala sa 26,1 odsto na 10,4 odsto.

S druge strane, simptomi kao što su dispneja, odnosno otežano disanje i problemi sa disanjem, kao i umor su značajno porasli. Učestalost dispneje porasla je sa 27,1 odsto na 37,5 odsto, a umor je porastao sa 41,7 odsto na 53,1 odsto.

„Dugotrajni neurokognitivni simptomi kovida mogu se zadržati najmanje godinu dana nakon pojave prvih simptoma kovida-19 i mogu značajno da smanje kvalitet života“, naveli su istraživači, prenosi Forbes.

Ova studija još jednom je potvrdila da osobe koje se bore sa kovidom mogu  da osećaju simptome i mesecima nakon što su se zarazile koronavirusom. Ranije studije su pokazale da ovo stanje u većoj meri pogađa žene nego muškarce.

Prema nedavnoj studiji obavljenoj u časopisu „Lancet’s E Clinical Medicine“, više od 200 simptoma povezuje se sa dugim kovidom, a oni pogađaju čak deset organskih sistema u telu.

Neki od simptoma koje su pacijenti prijavljivali su: osip, probavni problemi, grčenje mišića, gubitak sluha, zujanje u ušima, umor, halucinacije, gubitak pamćenja, drhtanje, povišena temperatura, groznica, upala grla, zamagljen vid, konjunktivitis, kratkak dah, poteškoće sa disanjem, iskašljavanje krvi, kijanje, suvi kašalj, promene na nožnim prstima, kao i nesvestica.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.