Simo Spasić osumnjičen za proganjanje novinara „Južnih vesti“

Simo Spasić
Simo Spasić/FOTO: Pressonline.rs

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu saslušaće predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa Кosova i Metohije Simu Spasića u svojstvu osumnjičenog u postupku koji se kao hitan vodi nakon što je novinar „Južnih vesti“ Aleksandar Stankov policiji prijavio da od Spasića dobija preteće poruke i pozive.

„Nakon prikupljanja obaveštenja i svih raspoloživih dokaza Simo Spasić je stekao svojstvo osumnjičenog za krivično delo proganjanje iz člana 138 a Кrivičnog zakonika učinjenog na štetu novinara Aleksandra Stankova i u tom svojstvu su isti pozvani na saslušanje 29. septembra ove godine“, rekla je Udruženju novinara Srbije Aleksandra Vujisić, zamenica javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu i kontakt osoba u tom tužilaštvu prema Sporazumu o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara.

Posle saslušanja Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odlučiće da li će podneti optužni predlog protiv Spasića.

Stankov je u dva navrata prijavljivao policiji da mu Spasić šalje poruke, poziva ga telefonom, da mu, kako je ranije rekao UNS-u, preti, da ga vređa, psuje i kune, zbog čega se oseća ugroženo. On je UNS-u rekao i da Spasića nikada nije video uživo i da ga lično ne poznaje.

Stankov je prvi put policiji prijavio pretnje 29. avgusta.

Iako je pokrenut postupak Spasić je nastavio da novinaru šalje poruke. Poslednju poruku od Spasića Stankov je dobio 11. septembra.

Novinar Južnih vesti: Nadležni da se pozabave Simom Spasićem

SafeJournalist: Opasne pretnje upućene novinaru Aleksandru StankovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.