Grdžaliju: Iz Beograda stigli rezultati ekshumacije iz Kiževka, posmrtni ostaci na Kosovu sledeće nedelje

Kiževak iskopavanja
FOTO: Kancelarija kosovskog premijera

Forenzički veštak Arsim Grdžaliju (Gerxhalliu) potvrdio je da su juče iz Beograda stigli rezultati u vezi sa posmrtnim ostacima iz slučaja Rezala koji su pronađeni u Kiževku u Srbiji.

Kako je Zeri javio, on je potvrdio da su izvršene poslednje provere, odnosno identifikacija ostataka pronađenih ranije ove godine u Kiževku, te da će na Kosovo biti poslati što je pre moguće.

„Postoje neke procedure koje su administrativne i molili smo da ih vratimo na Kosovo što je pre moguće i nadam se da ćemo ih do kraja sledeće nedelje vratiti, ali to zavisi od administrativnih procedura u Srbiji”, kazao je Grdžaliu.

„Danas smo takođe dobili rezultate DNK preko Međunarodnog Crvenog krsta. Reč je o sedam novih identifikacija i dva ponovna objedinjavanja (posmrtnih ostataka prim. red.). Objedinjavanja se tiču ponovnog ujedinjenja delova tela slučajeva koje smo zatekli 2014. godine u Rudnici. Oni će pripadati osobama koje su ranije predate“, rekao je Grdžaliu za Klan Kosova.

Kada se posmrtni ostaci pronađu na različitim lokacijama, oni moraju da se sjedine.

„Znamo šta se dogodilo na Kosovu. Žrtve su prvo ubijene na Kosovu, a u većini slučajeva sahranjene na Kosovu, a zatim ekshumirane kako bi se sakrili tragovi zločina, kada su bageri korišćeni tokom povlačenja. Kašika bagera je uzela deo tela, a zatim su ostaci bačeni u kamione, potom su brzo reagovali da sakriju sanduke. To je čin rasipanja i skrivanja tragova zločina. Od početka nam je poznato da u Kiževku možemo da pronađemo posmrtne ostatke u vezi sa Rezalima, jer se Kiževak nalazi u blizini Rudnice“.

Grdžaliju kaže da su se već susretali sa takvom praksom.

„…Gde bismo pronašli deo tela iz rejona Prizrena u Batajnici, drugi deo u Vrbnici – na granici sa Albanijom, dok je ostatak ostao na strelištu u Prizrenu gde se izvršilo ubistvo, a telo još uvek nije kompletno“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.