SafeJournalist: Opasne pretnje upućene novinaru Aleksandru Stankovu

SAFE Journalists

Aleksandar Stankov, novinar portala Južne vesti, dobio je nekoliko uznemirujućih, ali i pretećih poruka od predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, Sime Spasića, nakon nekoliko meseci uznemiravanja, saopštila je mreža SafeJournalist.

U porukama, kako se navodi, Sima Spasić poručio je novinaru da njega i još neke njegove kolege iz drugih medija treba nabiti na kolac i da žali što neko od članova porodice novinara nije ubijen.

„Uznemiravanje kolege Stankova počelo još ranije na proleće nakon što su Južne vesti objavile tekst o prostorijama koje je organizacija koju vodi Simo Spasić dobila na korišćenje od Grada Niša. Sve je kulminiralo u poslednjih par dana kada je novinar slučaj prijavio policiji i tužilaštvu, ali to nije sprečilo napadača da nastavi sa uzmeniravanjem i zastrašivanjem“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je već pokrenulo proces zbog svega što se dešavalo u prethodnih nekoliko meseci i slučaj okarakterisalo kao krivično delo proganjanje.

Aleksandar Stankov za mrežu SafeJournalists rekao je da se oseća uznemireno i ugroženo od prve poruke koja je, kako kaže, stigla 29. avgusta.

„Sada je sve to samo pojačano nizom poruka koje su stigle nakon što je Spasić upozoren da ih ne šalje. Jasno je da ne odustaje i pored upozorenja policije. Javnost sam obavestio dva puta u konsultaciji sa tužiocem i očekujem da se proces dovede do kraja u skladu sa zakonom.”

Predsednik NUNS –a, Željko Bodrožić, pozdravio je brzu reakciju nadležnih organa i rekao je da se nada da će ovaj slučaj biti brzo procesuiran i da će počinilac biti adekvatno kažnjen, a javnosti poslata poruka da je ovakva vrsta ponašanja neprihvatljiva.

SafeJournalists mreža, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, ujedno je uputila pretnje upućene Aleksandru Stankovu.

„Tražimo brzu i efikasnu istragu adekvatnu kaznu za počinioca“, poručuju i dodaju da će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

„Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, zaključuje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.