Severno Kosovo za bebe Republike Srpske

Mobilna kombi patrola sakupljača bebi opreme Severnog Kosova za bebe Republike Srpske danas na trgu "Braća Milić"; sutra u Zvečanu; prekosutra u Leposaviću.

Građani Kosovske Mitrovice nastavljaju da se samoinicijativno organizuju i pomažu srpskom narodu, čiji su životi ugroženi u poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj.

Mlade građanke, Renata Milosavljević i Katarina Adžančić, danas su na gradskom trgu "Braća Milić" organizovale akciju "Građani Kosmeta za bebe Republike Srpske", kako bi pomogle bebama u područjima ugroženim u Republici Srpskoj. U njihovom timu su, kako kažu – i svi ostali građani dobre volje.

MOBILIZACIJA SRPSKOG NARODA NA KiM-u ZA POMOĆ SRBIJI I SRPSKOJ: Pratite sa nama događaje iz sata u sat OVDE

Dve mlade žene su došle na ovu ideju gledajući prizore ugroženih mesta u Republici Srpskoj, kao i ostvarujući kontakt sa ugroženim ljudima iz tog kraja. "Razlog pokretanja akcije jednostavno su prizori koje gledamo 24 časa na televiziji. U kontaktima smo sa ljudima koji su ugroženi, razgovaramo sa našim prijateljima i rođacima. Mislim da je to sasvim dovoljan razlog da svako od nas učestvuje u prikupljanju pomoći, jer naše ništa tim ljudima znači sve," za naš portal govori Renata Milosavljević.

Kombi koji prikuplja pomoć, parkiran je tokom čitavog dana na ovom trgu, popularnom pre svega kod mladih roditelja, baka i deka, čiji se mališani i unuci na njemu stalno igraju.

Ove dve mlade žene apeluju na svoje sugrađane da izdvoje bilo šta što bi pomoglo ugroženima u Republici Srpskoj. "Ovim putem apelujem na sve ljude dobre volje koji mogu bilo šta da izdvoje. Mi smo u ovoj akciji usmerene pre svega na prikupljanje opreme, hranu i pelena za bebe. Gradovi Republike Srpske su naši bratimljeni gradovi, a stanovništvo odatle se nalazi, kao i naši  ljudi iz Obrenovca, Šapca i šire Srbije, u izuzetno teškoj situaciji. Oni su ostali bez krovova nad glavom, ostali su zarobljeni u stihiji reka koje ruše sve pred sobom – i ta deca tamo se evakuišu čamcima," rekla je jedna od inicijatorki ove akcije, Kristina Ađančić.

PROČITAJTE JOŠ:

Kamion pomoći za Republiku Srpsku, hrana i oprema za bebe u Beograd

Jedinice civilne zaštite Severnog Kosova krenule nazad iz Obrenovca

Posle samo 7 sati akcije studenata u Kos. Mitrovici, prvi šleperi krenuli ka Beogradu

Među devojkama je i Amerikanac iz Los Anđelosa, Kejleb Vua (Caleb Waugh), koji se na perfektnom srpskom jeziku toplo zahvaljuje ljudima koji donose pomoć. On živi i radi u Kosovskoj Mitrovici već nekoliko godina, a srpski jezik je naučio još u Bosni i Hercegovini, gde je boravio i učio pre dolaska u Mitrovicu. Kejleb još iz tog vremena ima prijatelje u Republici Srpskoj, a sada je jedan od omiljenijih 'ortaka' u gradu. Na ovaj način i preko društvenih mreža, Kejleb pokušava da mobiliše ljude u prikupljanju pomoći.

"Imam jednog prijatelja, Srbina, u L.A., koji drži restoran, i pisao sam mu da vidimo kako bismo tamo mogli da organizujemo i prikupimo novac, ali iskreno, do sada to nisam radio, pa još uvek ne znam kako se to radi," kaže Kejleb.

Akcija prikupljanja pomoći za bebe Republike Srpske trajaće danas do 18 časova, ali se narednih dana nastavlja na drugim mestima. Kombi za prikupljanje pomoći će sutra biti stacioniran u Zvečanu, a prekosutra u Leposaviću.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.