Severna Mitrovica: Posle skoro godinu dana nastavljeni radovi "revitalizacije mosta" (VIDEO)

Posle višemesečne pauze, radovi na revitalizaciji glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici i izgradnji pešačke zone nastavljeni su. Zvaničnog obaveštenja iz opštine Severna Mitrovica nije bilo. Radovi su, ipak, vidljivi na terenu.

Bager izvođača radova firme "Sintek K-ing" od jutros je tovario iskopani asfalt dela glavne mitrovičke ulice Kralja Petra I ka glavnom mostu. Asfalt se uklanja i sa dela ulice prema Bošnjačkoj mahali. Ova ulica je delimično zatvorena, ali je saobraćaj i dalje omogućen.

Prethodno su postavljene zaštitne ograde, trojezične table sa upozorenjima, na kojima na nepravilnom srpskom piše "Zabranjen ulaz na gradilište neovlaščenim licama".

Postavljene su i betonske bankine ka glavnom mostu, a kod kružnog toka sa severne strane mosta, koji je prethodno izgrađen, tokom vikenda isečeno je višedecenijsko drvo, što je naišlo na oštre kritike Mitrovičana, uključujući i postavljanje fotografija seče ovog drveta i komentare preko društvenih mreža.  

Osim jednog bagera, dva kamiona i četiri radnika kod glavnog mosta su i prolaznici. U trenutku kada je ekipa KoSSeva obišla radove, opštinskih zvaničnika nije bilo.

Radovi su nastavljeni posle poslednjih razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, na kojima se, kako je saopšteno iz EU, razgovaralo upravo i o mitrovičkom mostu. Ipak, o tome šta su ti razgovori podrazumevali nije bilo detalja u javnosti, kao ni zvaničnog obaveštenja iz opštine Severna Mitrovica da su radovi i nastavljeni. 

Ali gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, obišao je pre nešto više od nedelju dana glavni most, zajedno sa američkim ambasadorom u Prištini, Gregom Delavijem, koji je boravio u poseti Severu. 

"Srećan sam da vidim da su radovi na mitrovičkom mostu nastavljeni! Nema alternative briselskom dijalogu i uspeh na sprovođenju svakog sporazuma," naveo je američki ambasador na svom Twitter nalogu uz fotografiju sa Rakićem na glavnom mostu, a o tome je govorio i u nedavnom intervjuu za KoSSev.

Radovi kod glavnog mosta prekinuti su aprila prošle godine, upravo po nalogu gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, zbog, kako je tada navedeno – učestalih incidenata koji su se dogodili.

Januar ove godine u Mitrovici je obeležilo ubistvo lidera Srba sa Kosova i odbornika SO Severna Mitrovica, Olivera Ivanovića. Na Badnji dan dogodila se masovna tuča, a 5. marta napadnut je maloletni Albanac u delu glavne mitrovičke ulice koja je prenamenovana u šetalište. 

Ipak, na jučerašnjoj sednici, prvoj posle gotovo dva meseca od ubistva Ivanovića – na zahtev odbornika Srpske liste – tema nije bila bezbednost u gradu. O bezbednosti u gradu raspravljaće se krajem marta. 

Rakić je upravo na jučerašnjoj sednici još jednom povezao pitanje bezbednosti sa radovima na mostu:

"I nije prvi put da mi ukazujemo da bezbednost u našem gradu nije na zavidnom nivou, naročito sad kad su ponovo aktuelizovani radovi na mostu." 

O tome šta se sve dešavalo na glavnom mostu od uklanjanja barikade 2014, preko postavljanja "parka mira", a potom i njegovog uklanjanja, izgradnji pešačke zone po ugledu na "Knez Mihajlovu" i trga Kneza Lazara, kako je najavljivao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, izgradnje zida, a onda i njegovog rušenja, do početka tzv. revitalizacije mosta – čitajte na našim tematskim stranicama "Park mira – most na Ibru" i "Zid i voz".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.