Veselji sa Srpskom listom o demarkaciji?

Predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, čija se stranka, uz stranku Ramuša Haradinaja, nalazi u vladajućoj koaliciji sa Srpskom listom, sastao se danas sa svojim srpskim koalicionim partnerima u pokušaju da se obezbede glasovi za demarkaciju Kosova i Crne Gore, javljaju prištinski mediji. Iako su neki od ovih glasila javili posebno o ovom sastanku, kako Koha prenosi, Veseljijev savetnik Valjmir Klajići pojasnio je da  nije u pitanju "nikakav poseban sastanak sa predsednikom Srpske liste", već da se Veselji sastao sa šefovima poslaničkih grupa upravo kako bi se donela odluka o nastavku sednice parlamenta u Prištini posle napuštanja poslanika LDK i Samoopredeljenja. Kosovska skupština danas je, prema najavljenom dnevnom redu, trebalo da raspravlja o četiri tačke s ranijih sednica, ali nije potvrđeno da će se u dnevni red uvrstiti i pitanje demarkacije. Ova sednica je pomerena za sutra, zbog nedostatka kvoruma. 

Kosovapress javila je ranije danas da Veselji razgovara sa Srpskom listom u vezi sa demarkacijom.

Sinoć je upravo Veselji rekao da je vladajuća koalicija obezbedila dovoljan broj glasova  za demarkaciju – a to je minimalnih 80 od 120 poslaničkih mesta. Do sada se spekulisalo da im nedostaju tri glasa.

Uz Veseljija, i Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj su takođe najavili da će ova nedelja biti odlučujuća za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji. Kako je Gazeta express jutros javila, samo je Ramuš Haradinaj "ostao tih", ali "radi na smanjivanju broja potrebnih glasova". Iako su ovi zvaničnici "ubeđeni" da će glasovi Srba u skupštini Kosova biti obezbeđeni bez "ikakvih uslova", navodi ovaj portal – zatražili su i od Samoopredeljenja da razmisli. 

18:05 – U međuvremenu, Gazeta Express je javila da "lista Srpska uslovljava glas za demarkaciju sa tri mesta u odboru Trepče". O tome čitajte u posebnoj vesti.


Partija kosovskih Srba ponovila je poziv Srpskoj listi da ne glasa za demarkaciju Kosova sa Crnom Gorom, navodeći da će to odrediti njihovo "mesto u istoriji".

"Pozivamo vas da još jednom ozbiljno razmislite o dubokim posledicama vaših političkih odluka i dogovora napravljenih na račun srpskog naroda," naveli su u delu saopštenja u kojem su pomenuli i rezidenciju Bedžeta Pacolija, a kritikovali su i politiku Aleksansra Vučića.

Sama Srpska lista je pre nekoliko dana saopštila da je pitanje demarkacije "ne interesuje", dok je istog dana više kosovskih medija prenelo saznanja TV Dukađini o sastanku Bedžeta Pacolija sa Milanom Radojičićem u rezidenciji ministra spoljnih poslova na istu temu. Radojičić je opisan kao onaj pravi koji bi mogao da ubedi Srpsku listu da da svoj glas.

"Nisam upućen u navode medija" – rekao je dan kasnije šef kancelarije Srpske liste za saradnju s medijima i civilnim društvom – Igor Simić – Insajderu iz Beograda koji je pokušao da dobije potvrdu o ovom sastanku.

Ovaj visoki predstavnik Srpske liste zamolio je da se čuju posle sat vremena, kada je, kako je Insajder javio, Simić potom isključio telefon.

Sporazum o demarkaciji Kosova i Crne Gore postignut je avgusta 2015. godine. Do danas, međutim, nije ratifikovan, zbog protivljenja kosovske skupštine i tvrdnje da se Kosovu ovim sporazumom "oduzima 8.000 hektara zemlje". Niz skupštinskih sednica najavljivane su kao odlučujuće za ratifikaciju. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.