Severna Mitrovica: Pojačano prisustvo policije, reagovaće u slučaju bilo kakvog kršenja javnog reda i mira

Na ulicama severne Kosovske Mitrovice danas je pojačano prisustvo policije, kako tokom proslave Badnjeg dana i samog Božića ne bi došlo do remećenja javnog reda i mira. Ulicama patrolira specijalna jedinica Kosovske policije za brzo reagovanje regionalne direkcije Sever, a smeštena je i na glavnom gradskom trgu, gde se trenutno odvija centralni događaj – kupovina i podela badnjaka koje su ranom zorom građani doneli iz okolnih šuma. Pravoslavni hrišćani danas proslavljaju Badnji dan. 

"Policija je tu radi preventivnog delovanja, a na ulicama našeg grada se može videti specijalna, interventna jedinica. U slučaju bilo kakve tuče, ili bilo kakvog drugog remećenja javnog reda i mira, oni će da reaguju u skladu sa propisima, zakonom. Dakle, naglašavam, pojačano prisustvo policije na ulicama Severne Mitrovice je isključivo u preventivne svrhe," za KoSSev je rekao šef operative Kosovske policije za region Sever, Željko Bojić.

Bojić ne očekuje probleme i incidente naredna dva dana, ali takođe navodi i da, poučen iskustvom, tokom prazničnog slavlja znatno je povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je apelovao na građane da vode računa o svojoj bezbednosti i bezbednosti svojih sugrađana.

"Apelujem na sve sugrađane da vode računa o sopstvenoj bezbednosti i bezbednosti ostalih građana, te da naš najradosniji praznik proslavimo dostojanstveno, uz porodično okupljanje, kako i dolikuje," poručio je Bojić građanima.

U Kosovskoj Mitrovici od ranog jutra, uprkos kiši i magli, kolone vozila uz sirene ulaze u grad, noseći badnjake koje su građani, posekli u okolnim šumama. Oni građani koji nisu u prilici, badnjake nabavljaju na glavnom gradskom trgu, dajući dobrovoljni prilog. U prepodnevnim časovima se obavlja i poslednja božićna kupovina, pre svega voće za pripremu večernje posne trpeze kojom se obeležava i kraj 40-dnevnog božićnjeg posta pred pričest i božićnu crkvenu službu. Badnjacima su zakićena ulazna vrata u pravoslavni domovi na Severu, koji će se uneti danas kasno popodne, odnosno rano ujutru kada uđe prvi porodični gost – položajnik. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.