Kosovska Mitrovica: Naša horizontala i vertikala – da molitva bude stalno upućena Gospodu i da budemo milostivi

Iz Kosovske Mitrovice poslate su danas poruke mira da život pravoslavnih hrišćana na zemlji bude "krstan" – da imaju horizontalu i vertikalu – po vertikali da molitva bude stalno upućena Gospodu, a po horizontali da budu milostivi prema svojim bližnjima, ali i onima koji im "i ne misle najbolje". Ovu poruku iz gradskog hrama Sveti Dimitrije, preneo je Vladika Teodosije, koji je služio večernju službu na Badnji dan, uz prisustvo građana, direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, kao i predstavnika kosovske opštinske administracije i srpskih ministara u kosovskoj vladi.

"Ako imamo Hrista u sebi, onda ćemo tom ljubavlju gledati svoga bližnjega, brata ali i one koji nam možda ne žele dobro, da i njima poželimo sve najbolje," rekao je vladika i dodao da treba da činimo dobra dela i pokažemo da ima ljubavi u nama.

Božić na Kosovu i Metohiji provode i zvaničnici Republike Srbije – direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji je danas prisustvovao tradicionalnom paljenju badnjaka ispred gradskog hrama, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, koji će, kako je najavljeno, sutra prisustvovati Božićnoj liturgiji u Pećkoj patrijaršiji. I Đurić će sutrašnji dan provesti u Metohiji – u manastiru Visoki Dečani.

"Ovo je vreme i trenutak da se podsetimo šta je ono što smo u 2015. godini uradili kao Srbi i kao pravoslavci za naše Kosovo i Metohiju, da danas i sutra dobro razmislimo šta će svako od nas pojedinačno u 2016. uraditi za Kosovo i Metohiju i šta će biti njegov doprinos," rekao je Đurić na početku svog obraćanja rano večeras u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je vreme da se podsetimo i da večeras, osim što imamo privilegiju da obeležavamo Badnje veče i što ćemo sutra slaviti Božić, da se setimo i toga da, osim što smo po rođenju Srbi i pravoslavci, da tu zvučnu titulu treba da opravdavamo svakog dana našim radom i našim delima," rekao je dalje Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je značajan deo svog govora posvetio potrebi i odgovornosti pojedinca da svojim delima, "kao Srbin i pravoslavac, sačuva naše Kosovo i Metohiju", od slanja SMS poruka za narodne kuhinje Eparhije raško-prizrenske, do učenja o "našoj tradiciji, istoriji i veri".

“Svim pravoslavnim vernicima želim srećan Božić, sa nadom da praznik donese harmoniju, ljubav i prosperitet za sve građane Kosova,” navodi se u čestitki kosovskog premijera Ise Mustafe.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je vladiki Teodosiju i svim pravoslavnim vernicima požela da praznične dane provedu u miru, radosti, duhovnom blagostanju i porodičnoj sreći.

"Želim da najradosniji hrišćanski praznik proslavimo u miru, zdravlju, radosti i uzajamnom poštovanju. Da nam porodice budu blagoslovene decom i da u porodičnoj sreći uz puno ljubavi i sloge gradimo naše zajedničko Kosovo," navela je Jahjaga u čestitki, dodajući:

"Neka Badnje veče i Božić unesu toplinu i radost u svaki porodični dom i neka nas podsete na rođenje Hristovo. Božićni praznici vraćaju osećaj spajanja i praštanja i neka sve nas Božić podseti da u sebi nosimo ljubav, radost, razumevanje i toleranciju", zaključila je Jahjaga.

Građanima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, čestitke su stigle od lokalnih zvaničnika kosovskih opštinskih administracija sa Severa Kosova, kao iz većinski srpskih sredina sa juga, srpskih predstavnika u kosovskoj vladi, ali i kosovskih zvaničnika.

Nakon veće gužve tokom prepodnevnih časova, kada su se u Kosovsku Mitrovicu unosili badnjaci i obavljala poslednja božićna kupovina, ulice su večeras puste, jer se građani okupljaju za posnom večernjom trpezom kojom se obeležava i kraj 40-dnevnog božićnjeg posta pred pričest i božićnu crkvenu službu. Badnjacima su zakićena ulazna vrata u pravoslavnim domovima na Severu, koji se već večeras, odnosno rano ujutru, unose kada uđe prvi porodični gost – položajnik. 

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.