Severna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora pokrenuli regionalnu platformu

FOTO: Shutterstock

Severna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora, danas su u Skoplju pokrenuli novu regionalnu platformu, nazvanu „Zapadni Balkan KVAD (QUAD) – 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU“, saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi list Danas.

Platformu su, kako se navodi, lansirali ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Džačka, zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti i spoljnopolitički savetnik crnogorskog premijera Đorđe Radulović.

Tema njihovog današnjeg sastanka u Skoplju, precizira se, bila je „puna usklađenost četiri zemlje grupe KVAD sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske krize i ekonomskih posledica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu“.

„Posle agresije Rusije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i šire sa pozicijama i vrednostima demokratskog sveta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU. To je i jasna poruka gde ove zemlje pripadaju“, rekao je Osmani na sastanku, izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljanja neformalnog foruma KVAD.

Naveo je da se „svaka od četiri zemlje pojedinačno pokazala kao pouzdan partner NATO-a i EU, kroz usaglašavanje sa režimom sankcija EU i SAD, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini“.

Osmani je upoznao sagovornike sa predstojećim reformama, napominjući da „nema skretanja“ sa evropskog puta Severne Makedonije, „zemlje poznate po multietničkoj demokratiji i koheziji, što je potvrđeno i odlukom da bude domaćin nedavno održanih pregovora Kosova i Srbije u Ohridu“.

Na sastanku zvaničnika Severne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije istaknuto je da je „zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspele da ostvare punu usklađenost sa odlukama EU puna integracija u Uniju“, navodi se.

KoSSev: Sutra se, takođe u Skoplju, održava prvi sastanak privrednih komora Srbije i Kosova o prevazilaženju administrativnih barijera u ekonomskoj saradnji, saopštila je Privredna komora Severne Makedonije.

Taj sastanak će se, prema najavi, „odvijati utvrđenom dinamikom“ radi što bržeg rešavanja svih spornih pitanja u vezi s administrativnim barijerama koje koče ekonomsku saradnju Srbije i Kosova.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.