Sever Kosova traži od EULEX-a da se Vulović i Ristić brane sa slobode

Srpsko političko rukovodstvo sa Severa Kosova je na današanjem sastanku sa vršiocem dužnosti šefa EULEX-a, Žoel Vašter i šefom kancelarije Evropske unije na Kosovu, Samuelom Žbogarom iznelo predlog da se gradonačelniku opštine Zubin Potok, Stevanu Vuloviću i bivšem predsedniku ove opštine, Slaviši Ristiću, omogući odbrana sa slobode. Oni su istovremeno predočili zabrinutost i strah građana sa Severa Kosova u vezi sa uskraćivanjem prava Srbima, ukazali na problem dugih istražnih postupaka, na niz nezatvorenih istraga u slučaju srpskih žrtava, te na nejednakost u sprovođenju vladavine prava, izrazivši u isto vreme potpunu privrženost sprovođenju vladavine zakona, saopšteno je večeras iz Kancelarije za koordinaciju i uspostavljanje Zajednice srpskih opština. EULEX, sa druge strane, u svom saopštenju navodi da je na današnjem sastanku razgovarano o pitanjima koja se odnose na bezbednost građana i vladavinu prava na Severu Kosova, ne preciziravši o kojim.
 
KoSSev nezvanično saznaje da je današnji sastanak zatražen na inicijativu srpskog političkog rukovodstva još pre petnaest dana, ali je tek danas održan, navodno zbog zauzetosti predstavnika EULEX-a i EU. 
 
"Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političko-bezbednosnoj situaciji na severu Pokrajine, s obzirom na aktivnosti misije EULEX-a poslednjih meseci i načina sprovođenja vladavine zakona. Izneseni su predlozi da se gradonačelniku opštine Zubin Potok, Stevanu Vuloviću, i bivšem predsedniku ove opštine, Slaviši Ristiću, omogući odbrana sa slobode," navodi se u saopštenju Kancelarije za koordinaciju i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, međutim, bez detalja o tome kakav je bio odgovor EULEX-a po pitanju ovog predloga predstavnika lokalnih samouprava sa Severa. 
 
U saopštenju se dodaje i da su predstavnici lokalnih samouprava na današnjem sastanku govorili i o zabrinutosti i strahu građana Severa Kosova od načina na koji EULEX sprovodi pravosudne postupke.
 
"Predočena je zabrinutost i strah građana od načina na koji se sprovode postupci i uskraćuju osnovna prava Srbima, dok se sa druge strane, Albancima omogućava korišćenje svih raspoloživih instrumenata fer krivičnih postupaka," dodaje se u saopštenju i ističe da je srpsko političko rukovodstvo ukazalo i na problem "neshvatljivo dugih" istražnih postupaka i na niz nezatvorenih istraga u poslednjih 15 godina, u kojima su Srbi bili žrtve raznih napada. 
 
U saopštenju se ističe da su predstavnici lokalnih samouprava u isto vreme izrazili i potpunu privrženost sprovođenju vladavine zakona, te izrazili želju da EULEX svojim delovanjem pokaže svim građanima na Severu KiM-a da oni "imaju prava da koriste sve zakonske instrumente, kako se ne bi osećali krivima i dokazivali svoju nevinost iz pritvorskih jedinica, čekajući mesecima na materjalne dokaze i početak sudskog postupka."
 
Sastanku su sa srpske strane prisustvovali gradonačelnici tri severne opštine, sa izuzetkom Zubinog Potoka – Goran Rakić, Dragan Jablanović, Vučina Janković, predsednica SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović, predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok, Nemanja Jakšić i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, Ljubomir Marić
 
EULEX: Na sastanku je razgovarano o pitanjima koja se odnose na bezbednost građana i vladavinu prava na Severu Kosova
 
Sa druge strane, EULEX je u svom saopštenju za javnost istakao da je na današnjem sastanku razgovarano "o pitanjima od zajedničkog interesa, koja se odnose na bezbednost građana i vladavinu prava na Severu Kosova," te da je tokom sastanka predstavnik EU, Samuel Žbogar, "iskoristio priliku da prisutne podseti o pažljivo sinhronizovanom prisustvu EU na Kosovu." Nije, međutim, precizirano i šta to "pažljivo sinhronizovano prisustvo" podrazumeva.
 
U saopštenju se dodaje da je Žbogar istovremeno izrazio "punu podršku Kancelarije Evropske unije EULEX-u, u sprovođenju svog mandata na Severu Kosova," istakavši da će "poboljšanja u oblasti vladavine prava dovesti do poboljšanja kvaliteta života za sve građane Kosova", kao i "evropskoj budućnosti Kosova."
 
EULEX je naveo i da je Žoel Vašter tokom sastanka istakla da je "EULEX deo šire porodice EU na Kosovu", kao i da "predstavlja ključan oslonac sveobuhvatne politike EU" na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.