Sever Kosova i EULEX u "ratu" saopštenjima

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović je juče izneo kritike na račun rada EULEX-a i njihovog pokušaja hapšenja Radovana Radića u ovoj opštini, optuživši ih za prekomernu upotrebu sile i dugotrajno ugrožavanje bezbednosti na Severu.

EULEX je potom neočekivano izdao saopštenje u vezi sa ovim kritikama, u kojem je demantovao Vulovićeve navode i zatražio njegovo izvinjenje. Pažnju javnosti, međutim, posebno je privukao poslednji pasus saopštenja:

"Na kraju, misija kategorično izjavljuje da je veoma zainteresovana da se angažuje kod lokalnih zajednica na severu Kosova i da je njen pimarni interes da uspostavi legitimnu, predvidljivu i pouzdanu vladavinu prava na severu Kosova tako da te iste zajednice više ne moraju da žive pod jarmom organizovanog kriminala koji sputava lokalnu privredu obezbeđujući tako da većina stanovništva živi u siromaštvu, dok klasa kriminalaca uživa u plodovima kriminalne aktivnosti."

U nešto ranijoj izjavi za KoSSev, portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević je naglasila: "EULEX nije politička misija, već tehnička." Ona je ovu ocenu iznela neželevši da komentariše sastanak srpskog političkog rukovodstva sa Severa Kosova koji je tada bio u toku, a ticao se zauzimanja daljeg stava severnih opština prema EULEX-u.

U sinoćnom saopštenju sa potpisom gradonačelnika, predsednika skupština, predsednika privremenih organa četiri severne opštine i upravljačkog tima za ZSO, ponovljene su kritike na račun EULEX-a da ova misija ozbiljno ugražava opštu bezbednost na Severu, jer se srpski narod, kako se u saopštenju navodi, tretira kao neravnopravni saradnik, nespreman na saradnju za uspostavljanje vladavine prava.

"Ističemo da su predstavnici lokalnih samouprava zajedno sa svojim narodom uvek bili zagovornici vladavine prava, ali način na koji se to sprovodi od strane EULEKS-a na severu KiM, uključujući i prekomernu upotrebu sile, bez ikakve odgovornosti za takve postuke, ne odgovara realnosti, satanizujući jedan narod na jedinstven način. Nigde na svetu policija nije marginalizovana i svedena na funkciju regulisanja saobraćaja kao na severu KiM, a kompletan narod na jednom području tretiran kao osumnjičen za razne zločine, konstantno kriminalizovan i optuživan za izbegavanje sporovođenja vladavine prava," stojalo je u ovom saopštenju.

U današnjem najnovijem pisanom obraćanju gradonačelnika Zubinog Potoka, Stevana Vulovića – portparolki EULEX-a, Irini Gudeljević, navodi se da je gradonačelnik na sastancima sa EULEX-om isticao da se situacija na Severu može relaksirati, a poverenje graditi samo uz obostrano razumevanje. Po njegovim rečima, prethodno EULEX-ovo saopštenje tome nije doprinelo. On takođe ističe da među Srbima na Severu Kosova postoji kolektivno nepoverenje prema misiji EULEX-a.

Postoji nešto zajedničko u svim ovim saopštenjima – obe strane ističu važnost vladavine prava; da se sva lica koja su počinila krivična dela i izvedu pred lice pravde i odgovoraju. Takođe, obe strane se pozivaju na video snimak akcije upada u kuću majke osumnjičenog Radovana Radića – EULEX se poziva na video snimak kao dokaz da nije bilo prekomerne upotrebe sile, a gradonačelnik Zubinog Potoka traži da se video snimak pokaže. 

Konačno, u trenutku pisanja ovog teksta, 34 sata od pretresa kuće majke osumnjičenog Radovana Radića, stiglo je i najnovije saopštenje EULEX-a da je tridesetdvogodišnja osoba i uhapšena. KoSSev nezvanično saznaje da se radi upravo o Radovanu Radiću. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.