Sever Kosova: EULEX ozbiljno ugrožava bezbednost na Severu

Na današnjem vanrednom sastanku u Zvečanu koji su održali predstavnici četiri opštine sa Severa Kosova sa  predstavnicima regionalne kosovske policije i EULEKS-om, a  povodom EULEX-ovog pokušaja da u opštini Zubin Potok jutros uhapsi Radovana Radića, srpski predstavnici su ocenili da EULEKS “nastavlja sa politikom nepoštovanja zahteva legitimnih predstavnika srpskog naroda za uvažavanje KPS kao jedine strukture odgovorne za bezbednost i sprovođenje vladavine zakona na severu KiM”.

U saopštenju koje je stiglo od Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština i naselja se kaže da se politikom i delovanjem EULEX-a ozbiljno  ugrožava opšta bezbednost na Severu, jer se srpski narod  “tretira kao neravnopravni sagovornik, nespreman na saradnju za uspostavljanje vladavine prava”.

“Ističemo da su predstavnici lokalnih samouprava zajedno sa svojim narodom uvek bili zagovornici vladavine prava, ali način na koji se to sprovodi od strane EULEKS-a na severu KiM, uključujući i prekomernu upotrebu sile, bez ikakve odgovornosti za takve postuke, ne odgovara realnosti, satanizujući jedan narod na jedinstven način. Nigde na svetu policija nije marginalizovana i svedena na funkciju regulisanja saobraćaja kao na severu KiM, a kompletan narod na jednom području tretiran kao osumnjičen za razne zločine, konstantno kriminalizovan i optuživan za izbegavanje sporovođenja vladavine prava”, stoji u saopštenju.

Srpski predstavnici insistiraju da se do kraja  sprovedu već godinama otvorene istrage, a osumnjičeni saslušaju u skladu sa zakonom, propisima i pravilima o korišćenju institucije policije, te da se oni za koje se utvrdi da su krivi – procesuiraju, kako bi se izbegla politizacija ovih postupaka.

“Ovakva praksa EULEKS-a, koja u potpunosti isključuje KPS, može dovesti do napuštanja ove institucije od strane njenih pripadnika na severu KiM”, stoji u saopštenju koje su uz Upravljački tim za ZSO, potpisali i gradonačelnici, predsednici skupština, predsednici privremenih organa opština Kosovska Mitrovica, Leposavić Zubin Potok i Zvečan.

Izvorno saopštenje možete pročitati OVDE.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.