Nakon Briselskog sporazuma poboljšana bezbednost

Izvor: (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) RTK 2


Komanadant Kfor-a general major Salvator Farina izjavio je da je bezbednosna situacija na Kosovu poboljšana nakon Briselskog sporazuma od 19. aprila i naglasio da su poboljšanja bila moguća zahvaljujući neprekidnom nastojanju i dijalogu između Beograda i Prištine, I zahvaljujući snažnom odnosu sa različitim međunarodnim akterima, nosiocima bezbednosti, međunarodnim i lokalnim institucijama.


Farina je to rekao na sastanku sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Ljubišom Dikovićem u Nišu, saopšteno je iz Kfor-a.

Farina I Diković su razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu sa posebnim osvrtom na Sever i bezbednosti van administrativne linije (ABL), a na kraju I o značaju međusobne saradnje u cilju poboljšanja bezbednosne situaciju u širokom regionu Balkana.

Komandant Kfor-a je potvrdio konstantne i nepristrasne napore misije NATO-a da doprinese sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja, stvaranjem neophodnih uslova da pomognu i održe napredak, demokratiju i modernizaciju za sve ljude na Kosovu.

Sastanak sa Dikovićem je deo dnevnog reda razgovora na visokom nivou sprovedenih u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom (VTS), iz Kumanova. Ovo je treći put da se general major Farina sastaje sa generalom Dikovićem.

Komandant KFOR-a se redovno sastaje sa načelnicima Generalštaba vojski Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Farina je u poslednjih šest meseci posetio Beograd, Tiranu, Skoplje, Podgoricu a u štabu KFOR-a u kampu „Filmski grad“ u Prištini je ugostio načelnika Generalštaba Vojske Srbije u januaru i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Albanije u martu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.