Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Hiljadu testova za utvrđivanje inficiranja koronavirusom koje je Srbija donirala Kosovu u aprilu prošle godine, biće uskoro uništeno, saopštio je kosovski ministar zdravlja Arben Vitija na današnjoj sednici kosovskog parlamenta o 100 dana Kurtijeve vlade. „Biće tretirani kao svi lekovi bez roka. Oni će biti uništeni čim pre“, rekao je on. Vitija je ovo kazao odgovarajući na pitanje poslanika DPK-a, Bekima Hadžiua (Haxhiu), o tome šta se dogodilo sa 1.000 testova koji su bili donacija Srbije.

Isto toliko koliko su neiskreno donirani , brojčano beznačajnih 1.000 testova, sa zadnjim političkim namerama vlasti iz Beograda isto toliko, i samo iz političkih razloga, potpuno neprimereno i bezobrazno, nisu prihvaćeni od strane vlasti u Prištini, uz sada populističko ritualno spaljivanje. Isti su. I ovi u Prištini i ovi u Beogradu.

Beleži se porast aktivnosti virusa koji se ispoljava povećanjem broja novozaraženih, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon. Dodao je da je u Srbiji i dalje dominantan britanski soj, ali da se na određenom uzorku novih slučajeva ispituje prisustvo delta soja. Kon je istakao da bi treću dozu vakcine trebalo da prime osobe kojima je značajno oslabljen imunitet zbog drugih bolesti.

Kada bi se slučajno završila ova ujdurma oko virusa, maski, zaključavanja, vakcina i sojeva mislim da bi se ovaj teško razboleo sa velikom verovatnoćom da ne pretekne. Jer ovo je njemu život. Bez toga on ne postoji.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da će u februaru, a najkasnije početkom marta, penzionerima biti uplaćeno po 20.000 dinara, kao „poklon države“, a pre toga će biti značajno povećanje penzije, „više od pet odsto“. Stopa rasta nam je u drugom kvartalu 13,4 odsto, a kada saberete prethodnu i ovu godinu – imaćemo rast BDP od šest odsto, rekao je Vučić. Do 22. septembra penzioneri će dobiti 50 evra, sredinom novembra sledi po 30 evra njima i svim ostalim građanima, pre svetog Nikole i onih dodatnih 20 evra za ostale građane, rekao je Vučić. Najavio je i povećanje minimalca. „Naša ideja je da minimalac bude 35.012 dinara, više od 300 evra“, naveo je predsednik. Očekuje da će prosečna plata početkom sledeće godine biti 613 evra. Upitan za sudbinu radnika „Geoksa“ u Vranju, rekao je da se pregovara sa četiri investitora. „Gotovo svi će biti zaposleni. Dovešćemo investore i ljudi će moći da rade. To ćemo rešiti do kraja godine“, istakao je Vučić i dodao da će radnici imati i veće plate.

Ovoliku količinu informacija uopšte nije lako pratiti u realizaciji i proveravati u ispunjavanju. Još gore je što takvih informacija i o drugim temama ovaj izbacuje svakodnevno toliko da velika većina bude ili zaboravljena ili prekrivena novim, pa data obećanja nikada niko i ne proveri. Osnova njegove strategije opstanka na vlasti upravo i jeste to, sluđivanje običnog naroda. A što se tiče novih investitora u Vranju, umesto “Geoksa”, doći će verovatno, jer se bliže izbori, platićemo im sigurno subvencijama i netransparentnim ugovorima zato što su došli, oni će od tih para koje im budemo dali isplaćivati plate radnicima a proizvode prodavati i u obliku profita nositi svojoj kući. Kada potroše naše pare na plate, pokupiće lepo “prnje” i otići a mi ćemo “juriti” nove profitere.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.