Kvinta traži da se primeni odluka o zemlji V.Dečana, a Čeku da Beograd „vrati artefakte Kosovu“

Prošle su skoro 24 godine od kada je Srbija „uzela za taoce 1.247 artefakata sa Kosova“, oglasio se danas kosovski ministar kulture Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), u istom danu kada su Eparhija raško-prizrenska i Kvinta podsetili na godišnjicu izricanja presude o zemlji manastira Visoki Dečani koja još uvek nije sprovedena.

Šest godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova – da 24 hektara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani.

Iako odluka postoji, ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastru.

Kao i prethodnih godina, na današnji dan stigle su osude međunarodnih zvaničnika – ambasadora zemalja Kvinte i EU, kao i Eparhije raško prizrenske, uz zahtev da se odluka suda primeni.

ERP, Kvinta i EU podsećaju: Prošlo 6 godina, odluka o zemlji V.Dečana nije sprovedena

Kosovski ministar kulture se danas nije oglašavao povodom manastirske zemlje, ali jeste povodom druge teme i to sa zahtevom prema Beogradu.

„Pridružite mi se u podsećanju Srbije da su prošle skoro 24 godine od namernog uništavanja preko 1.000 mesta kulture Kosova i uzimanja za taoce 1.247 artefakata iz zbirke javnog muzeja Kosova“, poručio je Čeku u objavi na Tviteru.

Kaže da još uvek „izostaju izvinjenje, pravda, reparacija“, te da „nema povratka/restitucije“.

Čeku se juče ujedno oglasio objaviom na Tviteru, navodeći da Srbija „još uvek nepravedno i nelegalno drži“ artefakte za koje navodi da su deo muzejske zbirke Kosova.

„Na Internacionalni dan muzeja izložili smo fotografije artefakata koji čekaju da budu vraćeni kući“, naveo je ovaj ministar.

Objava Čekua naišla je na kritiku direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

„Vaš cinizam i izvrtanje činjenica, čak i na dan kada ste mogli da pokažete minimum privrženosti vladavini prava i verskoj toleranciji, govori više o vama“, poručio je Petković na Tviteru.

Kaže da o stanju svetinja SPC na KiM govore činjenice:

„Uništeno je i spaljeno 135 crkava i manastira od kojih su neke pod zaštitom UNESCO-a. Bogorodica Ljeviška je spaljena, Arhangeli potpuno uništeni, groblja uništena i oskrnavljena“, poručio je Petković.

Pozvao je Čekua da pokaže „bar malo“ poštovanja prema srpskim crkvama na Kosovu, „umesto sopstvene necivilizovanosti“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.