Starović: Italija nije uvrstila zahtev Prištine u dnevni red, ali to ne znači da se o tome neće raspravljati

FOTO: AFP

U Torinu zaseda Komitet ministara Saveta Evrope. Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže za RTS da Italija koja trenutno predsedava tim Komitetom nije uvrstila zahtev Prištine za članstvo u nacrt današnje sednice. To nažalost, navodi, ne znači da se ne može desiti da na samom početku same sednice prilikom utvrđivanja dnevnog reda, neka od država članica predloži da se ta tema ipak uvrsti.

Nemanja Starović navodi za RTS da sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

Ističe da Italija koja trenutno predsedava tim Komitetom nije uvrstila aplikaciju Prištine u nacrt današnje sednice, ali da to nažalost, ne znači da se ne može desiti da na samom početku sednice, neka od država članica predloži da se ta tema ipak uvrsti.

„Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo vitalne nacionalne interese Srbije“, naglasio je Starović.

Dodaje da, ukoliko bi se i desilo da u nekom momentu, pa i danas da Komitet SE dvotrećinskom većinom pokrene tu pristupnu proceduru za privremene institucije iz Prištine, taj proces je izuzetno zahtevan, komplikovan i da izuzetno dugo traje.

„Dakle Komitet ministara to prebacuje dalje u nadležnost Parlamentarne skupštine SE, tamo je takođe, potrebna dvotrećinska većina. Parlamentarna skupština prebacuje trima nadležnim komitetima, koji potom raspravljaju, pa se sve se opet vraća na Parlamentarnu skupštinu, zahteva se dvotrećinska većina i u konačnom koraku opet na Komitet ministara SE“, objasnio je Starović.

Sve to skupa imajući dosadašnju praksu, kako je ocenio, ne može da traje tehnički manje od godinu dana, vrlo je verovatno da može trajati i mnogo duže.

Nakon izlaska Ruske federacije iz SE, trenutno postoji 46 zemalja punopravnih članova, dvotrećinska većina podrazumeva najmanje 31 glas.

Na prvi pogled, ocenjuje Starović, matematika jeste povoljna za predstavnike privremenih institucija iz Prištine, budući da su se do sada ukupno 34 države odlučile da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost.

To međutim, smatra, ne mora uvek da znači tako. Videlo se, ističe da do sada prilikom uspešnih sprečavanja Srbije da Priština da pristupi i Interpolu i Unesku i nekim drugim organizacijama, nisu baš uvek sve države sledile u glasanju činjenicu da li su priznale ili ne jednostranu nezavisnost.

„U svakom slučaju, nama sledi jedna veoma ozbiljna, teška i dugotrrajna diplomatska i politička borba kako bi zaštitili vitalne i nacionalne interese“, zaključio je Starović.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.