Selaković i Dendijas u Atini: Principijelna podrška Srbiji i istorijske veze dva naroda

Srbija je zahvalna principijalnoj podršci Grčke teritorijalnom integritetu u vezi sa Kosovom i Metohijom, kazao je Nikola Selaković danas u Atini. „Izražavam zadovoljstvo grčke vlade zbog smanjenja napetosti na Severu Kosova. Mi podržavamo evropskog izaslanika za dijalog i pozivamo sve strane da konstruktivno pristupe narednom sastanku koji će biti za nekoliko nedelja“, kazao je Nikolas Dendijas.

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se danas u Atini sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Dendijasom. Sagovornici su se usaglasili u vezi sa više pitanja, pre svega kada je u pitanju ekonomska saradnja, ali i bliski odnosi između dva naroda, spominjući obojica i nedavnu pomoć srpskih vatrogasaca u gašenju požara u Grčkoj.

„Iskoristio sam ovaj susret kao priliku da se svom dragom prijatelju i kolegi ministru Dendijasu zahvalim od srca koju Grčka pruža, prvo na podršci koju Grčka pruža evropskim integracijama i evropskom putu čitavog Zapadnog Balkana, Srbiji naročito, ali i da se zahvalim na principijelnoj i jasnoj podršci po pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integrtiteta i suvereniteta u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i podršci, pronalaženju rešenja za kosovskometohijski problem putem dijaloga o normalizaciji odnosa koji pod pokroviteljstvom EU vode između Beograda i Prištine“, kazao je Nikola Selaković u zajedničkom obraćanju medijima nakon susreta.

Dendijas je podsetio na verske i istorijske veze sa srpskim narodom, uključujući i zajedničku borbu u ustanku protiv Turaka pre dva veka, te će Grčka prolsaviti uskoro i 200 godina svoje nezavisnosti.

„Zajedno sa Srbijom bili smo uvek na istoj strani istorije i danas, mi smo uz srpski narod i srpsko društvo kako bi bili neodvojivi deo evropske porodice jer verujemo da tu pripadate“, kazao je Dendijas, dodajući:

„Verujemo da vlade treba da osećaju taj narodni osećaj među našim društvima“.

Kako je grčki domaćin kazao, Grčka je do sada u Srbiji uložila više 2,5 milijardi evra, odnosno otvorila, „bar 25,000 radnih mesta“, zbog čega je grčki zvaničnik ponosan.

Postoji prostor i namera da se pojača saradnja u oblasti odbrane, a za dve nedelje se očekuje uzvratna poseta grčkog pomoćnika ministra za ekonomske odnose srpskoj prestonici.

Uskoro se organizuje takođe i trilateralni sastanak Grčka-Srbija-Kipar, a potom i kvadrilateralni.

Dvojica diplomata su razgovarala i o regionalnim odnosima. Grčka se zalaže za punu primenu dogovora iz Prespe, odnosno pruža podršku Severnoj Makedoniji.

„Sporazumi moraju da se poštuju nezavisno od vlada i mi očekujemo puno poštovanje dogovora iz Prespe“, kazao je Dendijas nakon promene snaga na nedavnim makedonskim izborima.

Ipak je u obraćanju bio najzabrinutiji u vezi sa situacijom u BiH.

„Izrazio sam srpskom ministru našu duboku zabrinutost događajima u BiH i dužan sam da kažem, izrazio sam svoju misao – da teškoće u BiH prete ne samo osetljivoj ravnoteži u zemlji, već i čitavoj stabilnosti našeg regiona. Ponovio sam protivljenje naše zemlje centripetalnim silama, onima koji žele da ponovo naprave mapu našeg regiona ali sam mu i direktno rekao o uticaju spoljnih faktora koji pod plaštom verskih i istorijskih veza promovišu takvu agendu“.

Stoga je prijem Zapadnog Balkna u evropsku porodicu jedini put napred stav je Grčke, te će ova država nastaviti da Srbiju i region podržava na tom putu.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.