Selaković: Država više ne pravi greške po pitanju Kosova; Đurić: Oni koji su počinili najteže zločine u našoj pokrajini deluju nekažnjeno

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je da živimo u periodu kada, kako tvrdi,  država ne pravi greške po pitanju Kosova i Metohije.

On je na skupu povodom obeležavanja 20 godina od prve otmice srpskih civila na Kosovu i Metohiji, otmice rudara rudnika Belaćevac Žarka Spasića, rekao da država danas „ne pravi greške kao nekada“ kada je vlast, kako je naglasio, donosila „bezumne, neracionalne odluke“, poput oslobađanja „albanskih terorista“ iz zatvora ili traženja mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, ili izmeštanja rešavanja tog problema iz UN u EU.

„Gledajući u prošlost ne možemo da sagledamo kraj bezumnim, neracionalnim, čudnim odlukama koje su vlastodršci u Srbiji donosili. Kao što je užasna bila odluka pustiti ljude koje su naši sudovi osudili za ratne zločine, bezumna je bila i prebaciti rešavanje problema iz UN u EU, kao i odluka na skaredan način tražiti mišljenje Međunarodnog suda pravde i gubiti poziciju za pozicijom,“ rekao je Selaković.

On je naveo da oni koji su dopustili da „osvedočene ubice“ budu puštene iz zatvora, nisu ni svesni da su time podržali stav zemalja koje tvrde da je terorizam išao sa druge – srpske strane, da su Albanci žrtve a ne zločinci.

„Mnogo smo toga izgubili u poimanju KiM, ali ono što je svakom Srbinu i Srpkinji zajedničko jeste to da je Kosovo i Metohija paradigma za nepravdu za Srbe,“ kazao je Selaković koji je obećao da će učiniti sve kako bi Spomen soba „Kosmetske žrtve“ dobila dostojan prostor u kome će građani moći da čuju hiljade tragičnih priča.

Dodao je da bi poseta spomen sobi bila prilika da se mladi prisete kako je, Beta javlja, a prenosi N1, „izgledao život našeg naroda na KiM kada je naša država imala pun suverenitet na toj teritoriji“.

„I taj život je bio težak, mukotrpan, stradalnički i paćenički“, rekao je Selaković i ocenio da bi jedino gore od tragedije koja je zadesila porodice nestalih i ubijenih bilo to da ih država zaboravi, da se pređe preko svega i ne traži istina i pravda.

Đurić: Uključićemo udruženje u Unutrašnji dijalog

Uz Selakovića ovom događaju u Beogradu prisustvovao je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Poručio je:

„To je obeležje našeg identiteta kako u prošlosti, sadašnjosti, tako uveren sam i u budućnosti. Ne smemo zaboraviti naše žrtve, ne smemo nikada prestati da tražimo istinu i pravdu. Ljudi koji su počinili neki od najtežih zločina na KiM deluju nekažnjeno, obavljaju neke od najodgovornijih funkcija u našoj južnoj pokrajini. Obaveza je da ne prestanemo nikada da se borimo za to da budu izvedeni pred lice pravde.“

Srbija će se zalagati i insistirati na tome da utvrđivanje istine o kidnapovanima, nestalima i ubijenima na KiM i svim žrtvama i kažnjavanje odgovornih za to postane sastavni deo procesa rešavanja pitanja KiM, prenosi Tanjug.

„Da u sklopu budućih razgovora i rešenja, na sveobuhvatan i sistemski način pristupimo pronalaženju i krivaca, ali i rešavanja sudbine onih koji su na tragičan način, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime, nastradali na KiM,“ dodao je.

Kancelarija za KiM će uključiti predstavnike Udruženja porodica nestalih u unutrašnji dijalog o KiM jer je „važno da se i glas porodica žrtava čuje o ovom suštinskom pitanju našeg opstanka“, uverava Đurić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.