Odbor izradio Statut Trepče, uskoro pred Vladom Kosova i Skupštinom

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da će Trepča da bude aktivirana, jer je novi Odbor Trepče završio statut i nastaviće sa daljim procedurama formiranja upravljačkih struktura. Haradinaj je ovo poručio tokom inauguracije radova na putu Priština-Vučitrn-Mitrovica.

„Ovo dolazi istovremeno sa dobrim vestima iz Trepče. Odbor Trepče pripremio je Statut, a mi ćemo uskoro ući u nove faze, tako da ćemo formirati celokupne upravljačke strukture i plan rada za Trepču,“ rekao je Haradinaj.

Kosovski ministar za ekonomski razvoj Valjdrin Luka izjavio je pre nekoliko dana da će u roku od dve sedmice statut poslati vladi i Skupštini Kosova. On je dodao da će odbor raditi u punom kapacitetu do potpune funkcionalizacije ovog preduzeća.KoSSev: Šta je do sada poznato?

Kosovski premijer je na sednici kosovske vlade prošle nedelje takođe saopštio da je statut Trepče izrađen, te da će biti dostavljen Skupštini i Ministarstvu finansija. On se prethodno, u subotu, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao sa članovima Nadzornog odbora Trepče.

„Vlada Kosova je 2018. proglasila godinom Trepče. Zbog toga, svi moramo da radimo sa najvećom posvećenošću u cilju oživljavanja ovog privrednog giganta, aktiviranja resursa i povratka Trepče njenoj misiji razvoja Kosova,“ naveo je Haradinaj, na sastanku sa članovima Nadzornog odbora Trepče, kojim, navodi se, predsedava Ardian Sulja.

Članovi Nadzornog odbora Trepče imenovani su početkom aprila, dok je Koha prenela da nisu imenovani svi članovi, odnosno da je imenovano 6 od 9 članova, te da su tri mesta ostala upražnjena za srpsku zajednicu, a da će konkurs biti raspisan „u roku od nekoliko nedelja“.

Za sada, međutim, nema informacija da li su imenovani srpski članovi Trepče i ako jesu, ko su konkretno ti članovi.

Prema kosovskom zakonu koji predviđa formiranje Nadzornog odbora, Srbi imaju jedno zagarantovano mesto, preneli su ranije prištinski mediji, navodeći i da je Srpska lista zahtevala „povećanje prisustva srpskih predstavnika“ na do tri člana, a da su time uslovljavali glasove za demarkaciju koja je u međuvremenu, posle gotovo tri godine – usvojena. Demarkacija je izglasana zahvaljujući, između ostalih, glasu Adem Hodža iz redova goranske zajednice, a koji je tada bio deo poslaničkog kluba Srpske liste.

Formiranje Nadzornog odbora je jedan od glavnih preduslova za sprovođenje kosovskog zakona o Trepči koji je usvojen oktobra 2016. godine, a kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto ovog kombinata. Zbog ovog zakona predstavnici Srba u institucijama Kosova „zamrzli“ su svoje učešće u kosovskim institucijama, za povratak u institucije postavili su usvajanje dekreta o formiranju Zajednice srpskih opština. Posle gotovo šest meseci,predstavnici Srba su se vratili u kosovske institucije, iako dekret nije usvojen. Objasnili su da su ovakvu odluku doneli „kako bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje ZSO“.

U međuvremenu Trepča na Severu sprovela je socijalni program uz, kako je saopšteno na Dan rudara iz ovog nekadašnjeg giganta na Severu – „razumevanje Vlade Srbije, a za 600 do 700 radnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.