SB UN o Kosovu: Šta su poručili Dačić, Čitaku i Tanin

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je održana redovna tromesečna sednica o stanju na Kosovu i Metohiji, na kojoj je šest država podržalo predlog da se promeni format sednica posvećenih Kosovu – Švedska, Velika Britanija, Francuska, SAD, Poljska i Holandija. Oštro su se usprotivile Rusija i Kina. I Srbija se protivi promeni formata, jer, kako poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić, iako je UNMIK dosta uradio, “posao nije završen”. Neophodno je sprovesti sve što je do sada dogovoreno između Beograda i Prištine. KFOR je jedina legalna vojna formacija na Kosovu, poručio je Dačić, protiveći se takođe i formiranju Vojske Kosova. Srbiju brine što nijedna optužnica Specijalnog suda nije podignuta, a od Saveta bezbednosti Dačić je zatražio jedinstven stav da formiranje ZSO ne sme da čeka. Veći deo govora posvetio je događajima u Kosovskoj Mitrovici i hapšenju srpskog zvaničnika Marka Đurića, a podsetio je i na, kako je naveo, neispunjenu obavezu prištinskih vlasti da se otkriju ubice Olivera Ivanovića. Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku, sa druge strane, šalje poruku o prvoj generaciji diplomaca „30.000 kosovara – rođenih u slobodi“: „Rođeni su slobodni, tako će i ostati!“ Srbiji je poručila da „mora da prizna nezavisnost Kosova“, kao i da je „Kosovo slobodno i nezavisno i to se neće promeniti“, a UNMIK-u – da završi mandat. O „novom stepenu angažovanja“ govorio je i šef ove misije, bez daljih detalja. Misija UN-a na Kosovu prisutna je 19 godina.

Situacija na KiM daleko od idealne  

Tanin: Odupreti se izazovima

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a na Kosovu Zahir Tanin za govornicom je istakao da je potreban „novi stepen angažovanja kako bi se videli materijalni pomaci u stavovima vlada u Beogradu i Prištini“, kao i širi regionalni angažman i obnovljeni fokus EU na dve strane, ali nije precizirao kakav je to novi stepen.

„Ne postoji druga održiva opcija. Međutim, da bi to toga došlo, postoji jasna potreba da se pokaže liderstvo koje će se odupreti izazovima čak i po cenu kratkoročnih političkih posledica. Novi fokus Brisela na svim nivoima pruža korisnu priliku i za Prištinu i za Beograd da za sobom ostave postojeći težak momenat i da dijalog uvedu u narednu fazu stvarnog napretka,“ rekao je Tanin.

Primetio je i da protekli period na Kosovu karakteriše smanjenje „kako kvaliteta akcija, tako i tenzija političkog diskursa između Prištine i Beograda“. Celo obraćanje možete pročitati OVDE


O „rekonfigurisanoj“ ulozi UNMIK-a:

„U višedimenzionalnim oblastima reorganizovanog rada Misije, UNMIK radi u potpunosti u skladu s glavnim načelima agende za reforme Generalnog sekretara Gutereša i smernicama ovog Saveta. Naši napori su usmereni na održavanje mira, uz nastojanje da ostanemo predvodnici nadgledanja i analiziranja situacije, i da jačamo stratešku koordinaciju sa članicama svih UN entiteta, kao i međunarodnim partnerima, kako bi nadopunili nastojanja
kosovskih institucija.“

Dačić je tokom svog govora i ovog puta podsetio na 200.000 proteranih Srba i drugih nelbanaca, srušene i zapaljene crkve, manastire i spomenike. Podsetio je na podatak koji je Tanin izneo o povratku samo tri interno raseljene osobe.

Iako se situacija na KiM od 1999. promenila, ona je daleko od idealne:

“Ako pogledamo bilo koji od prethodnih izveštaja generalnog sekretara o radu UNMIK-a od 1999. do danas, jasno je da se ne radi o ‘mladoj demokratiji’ i ‘multietničkom društvu’ koje se povremeno suočava sa ponekim izazovom kako neki pokušavaju da je predstave. Ovi izveštaji i situacija na terenu nameću nam veoma važna pitanja: Da li je na prostoru KiM došlo do suštinskog pomirenja među zajednicama? Da li su počinioci svih zločina kažnjeni? Da li se na Kosovu i Metohiji poštuju elementarna ljudska prava manjinskih zajednica? Da li je interno raseljenim licima omogućen povratak? Odgovor na sva ova pitanja je, nažalost, ne.“

Srbija zabrinuta zbog nekažnjivosti zločina

Proces suočavanja sa istinom prvi je korak ka pomirenju, ali je neophodno da svi koji su počinili zločine za to odgovaraju, rekao je Dačić.

Srbija je u tom smislu napravila veliki iskorak, tvrdi.

Sa druge strane, počinioci zločina nad Srbima i drugim nealbancima još uvek nisu kažnjeni, naglasio je Dačić.

„Pozicije koje zauzimaju pojedina lica“ u kosovskim institucijama „ne mogu i ne smeju da budu prepreka ostvarivanju pravde“.

„Veoma smo zabrinuti što još uvek nije podignuta nijedna optužnica pred Specijalnim sudom za zločine počinjene od strane OVK i što se početak rada suda stalno odlaže,“ dodao je.

Jedini put dijalog. Međunarodno prisustvo i dalje potrebno

Savet bezbednosti ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju rešenja i normalizaciji prilika na KiM, kazao je Dačić.

Međunarodno prisustvo na Kosovu „još uvek više nego potrebno“, podsetio je.

„Verovatno se sećate da smo na prošloj sednici svi bili duboko potreseni svirepim ubistvom Olivera Ivanovića, lidera inicijative Sloboda, demokratija, pravda i jednim od najviđenijih srpskih političara na KiM. Predstavnici Prištine obećali su upravo pred ovim cenjenim telom tada da će ‘prevrnuti nebo i zemlju da pronađu i kazne počinioce’,“ podsetio je Dačić, te ukazao da počinioci još nisu identifikovani, pronađeni, ni procesuirani.

O hapšenju Marka Đurića:

„Nelegalno priveden, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, glavni pregovarač srpske strane u tehničkom dijalogu sa Prištinom, bio je maltretiran i pretučen, da bi, s lisicama na rukama, na kraju bio vučen ulicama Prištine i izložen, u unapred režiranoj predstavi, mržnji rulje i besprizornom poniženju, što je, složićete se, nezabeleženo u istoriji diplomatije. Kako da posle ovakvog tretmana Marko Đurić ponovo sedne za pregovarački sto? Opravdanja koja je za ovaj čin Priština pokušala da pronađe u navodnom neizdavanju dozvole gospodinu Đuriću da poseti Pokrajinu, apsolutno su neistinita. Obaveštenje o poseti bilo je, u skladu sa Dogovorom o posetama zvaničnika, postignutim pod pokroviteljstvom EU, blagovremeno poslato Prištini, čak mnogo pre roka predviđenog Dogovorom.“


O transformaciji KBS u KOS

„Ovakve akcije nedvosmisleno potvrđuju i našu zabrinutost izazvanu aspiracijama Prištine da promenom i proširenjem mandata tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga otpočnu proces njihove transformacije u ‘Kosovske oružane snage’. Time bi se ne samo flagrantno prekršili rezolucija SB UN 1244 (1999) i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, već bi se dodatno destabilizovala bezbednosna situacija kako u Pokrajini, tako i šire u regionu. Podsetiću da rezolucija SB UN 1244 (1999) ne predviđa formiranje ‘Kosovskih oružanih snaga’, kao i da snage KFOR predstavljaju jedinu legalnu vojnu snagu na Kosovu i Metohiji i odgovorne su za sve vojne aspekte bezbednosti u Pokrajini. U tom kontekstu, očuvanje statusne neutralnosti KFOR-a i njegovog nesmanjenog prisustva od ključnog su značaja sa stanovišta realizacije njegovog mandata. Želim da istaknem da EU i NATO nisu podržali planove Prištine da jednostrano formira ‘Vojsku Kosova’ i očekujem da ostanu dosledne u tom stavu. Ono na šta bih ovom prilikom posebno skrenuo pažnju jeste to da je jedan broj zemalja, a radi se o članicama EU i NATO, prihvatio akreditaciju tzv. kosovskih vojnih izaslanika, čime se krši rezolucija SB UN 1244 (1999), po kojoj Priština ne može imati vojsku ni ministarstvo odbrane, pa samim tim ni ‘vojne izaslanike’.“

Podsetio je i da se Gutereš u izveštaju bavio i situacijom od 26. marta kada je uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i da je izrazio zabrinutost zbog ponašanja Kosovske policije.

Ta situacija, podvukao je Dačić, pokazuje koliko je „situacija u Pokrajini krhka i nestabilna i koliko brzo neodgovorni i jednostrani potezi mogu da ugroze mir i bezbednost“.

Beograd je, dodao je Dačić, za nastavak dijaloga, te dodao da ispunjava obaveze preuzete potpisivanjem Briselskog sporazuma, ali naglasio da to ne čini Priština i podsetio da ni pet godina nakon sporazuma još nije formirana Zajednica srpskih opština.

SB da zauzme jedinstven stav – ZSO ne sme da čeka

O izjavama koje iz Prištine dolaze da će ZSO biti formirana kada Kosovo dobije stolicu u UN, Dačić kaže:

„Takve izjave samo potvrđuju da Priština nema istinsku nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma već da ga na najgrublji način krši… Zato je važno da se danas u SB čuje jedinstven stav da formiranje ZSO više ne može i ne sme da čeka“, rekao je Dačić.

Čitaku: Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova

„Ono što Beograd želi je teritorijalno rešenje, a mi u Prištini želimo građansko rešenje. Srbija nije ništa izgubila, jer Kosovo nikada nije bilo Srbija,“ poručila je, sa druge strane, kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku (Vlora Çitaku), govoreći o, kako ona naziva – „Asocijaciji“.

Srbiji je poručila je da „mora da prizna nezavisnost Kosova“, te podsetila da je da je ona sama tražila mišljenje Međunarodnog suda pravde.

„Kosovo je slobodno i nezavisno i to se neće promeniti,“ rekla je Čitaku.

Govoreći o hapšenju Đurića, Čitaku navodi da je kosovska policija „profesionalno postupila“, a da predstavnici Srbije “treba da shvate da na Kosovo mogu da uđu tek pošto prethodno dobiju dozvolu“.

“Srbija treba da razume da Kosovo ne toleriše provokacije i da će delovati u skladu sa svojim procedurama“, prenose dalje mediji u Prištini delove njenog govora.

Srbiji je uputila čitavu seriju oštrih kritika i optužbi i na račun drugih događaja. Rekla je da je srpska vlada zabranila kosovskom karate timu da učestvuje na evropskom prvenstvu održanom u Novom Sadu, navodeći da srpska vlada time „podržava nasilje, a ne sport“ i da to „mora da prestane.“

Govorila je i o „kosovskim Srbima“: Očigledno je da žele bolji život, ali ih Beograd sprečava u tome svakog dana”.

Kosovski mediji opisali su njen govor u SB UN kao “veoma jak” uz citate u kojima je opet govorila o „represiji“ i „užasima rata“.

“Prva generacija koja nije bila svedok užasa rata, straha od represije. Rođeni su slobodni i slobodni će ostati! Ono što traže je bolja budućnost,“ poručila je sa govornice SB Vljora Čitaku.

„Mi smo prošli kroz mnogo stvari, počevši od sistematskog ugnjetavanja ljudskih prava, ali uprkos lošim okolnostima nikada se nismo predali u nadi i izborili smo se da nastavimo. Na Kosovu su svakog dana komemoracije, svakog dana se otvara novo sećanje, ljudi su ujedinjeni u znak sećanja na žrtve palih,“ i ovog puta podsetila je Čitaku i naglasila sledećim rečima:

„Istina i pomirenje se ne mogu izgraditi na lažnim narativima, niti na očajničkim pokušajima da se uspostavi moralni paritet. Svako treba da zna šta se dogodilo u srcu Evrope pre 20 godina – brutalni rat za kojim je ostalo stotine hiljada masakriranih, nestalih i silovanih.“

Osećam potrebu da vas podsetim na sve patnje naroda Kosova. Zemlje članice UN moraju da znaju istinu,“ dodala je.

Konačno i na ovoj sednici zatražila završetak mandata UNMIK-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.