Šef UNMIK-a pozvao Srbe da izađu na izbore

Izvor: RTK2/Tanjug (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Šef UNMIK-a, Farid Zarif pozvao je sve građane Kosova, posebno Srbe, da izađu na parlamentarne izbore 8.juna i izrazio nadu da će se po okončanju izbornog procesa na Kosovu, dijalog nastaviti bez ikakvog odlaganja.
 
Zarif je na sednici Saveta bezbednosti UN konstatovao – ”puni nastavak posvećenosti obe strane političkom dijalogu”.
 
Čestitajući Srbiji na ”uspešnom sprovođenju izbora 16. marta i uspostavljanju nove vlade pod premijerom Aleksandrom Vučićem”, on je pozvao sve stanovnike Kosova, naročito kosovske Srbe, da izađu na izbore i ispune svoje demokratsko pravo.
 
Šef UNMIK-a je ocenio da su, uprkos sporom sprovođenju dogovora, strane suzile svoje razlike uključujući i problem pravosuđa na severu Kosova, a da je jedan od pokazatelja napretka povećanje kapaciteta na severu Kosova. 
 
Zarif je izrazio nadu da će se po okončanju izbornog procesa na Kosovu, dijalog nastaviti bez ikakvog odlaganja i da će se pričati o ključnim problemima u uspostavljanja srpskih zajednica.
 
Institucije u Prištini su, po njegovim rečima, preduzele važne odluke, ratifikovale razmenu ugovora između kosovskih vlasti i EU o produženju mandata Euleksa i otvaranju specijalnog suda vezanog za navode iz izveštaja 2010. o nehumanom tretmanu i trgovini ljudskim organima čije će uspostavljanje pomoći ”da se ojača vladavina zakona na Kosovu i pojačaće odgovornost”.
 
On je ocenio da je tokom proteklih mseseci napravljen veliki napredak da se prevaziđu izazovi vezani za statute četiri srpskih opštine na severu Kosova, što je pomak u primeni briselskog sporazuma. 
 
Zarif je pomenuo i niz nasilnih incidenata na severu Kosova i osudio učešće kosovskih boraca u ratu u Siriji. On je konstatovao da ima poboljšanja kada je reč o rešavanju pitanja nestalih osoba i žrtava seksualnog nasilja u ratu. 
 
”Važno je da Beograd i Priština ostanu na putu dalje primene dogovora iz aprila 2013”, rekao je Zarif i poručio da će Unmik nastaviti da sarađuje sa partnerima u statusno neutralnom okviru rada Ujedinjenih nacija.
 
Zarif je u govoru izrazio solidarnost sa narodima Srbije i Bosne i Hercegovine pogođenim katastrofalnim poplavama.
 
”Izrazio bih solidarnost sa ljudima Srbije i BiH koje je pogodila prirodna katastrofa bez presedana i upućujem iskreno saučešće”, rekao je šef UNMIK-a.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.