"Savet Severa za oslobađanje Nehata Tačija"

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predstavnici Albanaca naseljenih u severnoj Mitrovici, koji deluju u okviru organizacije "Savet Severa", izrazili su zabrinutost zbog hapšenja direktora policije za region Mitrovice, Nehata Tačija, koje se dogodilo pre nekoliko dana u Srbiji.

Oni su na konferenciji za novinare koja je održana danas u blizini mosta na Ibru, zatražili od lokalnih institucija i međunarodne zajednice da se ozbiljno pozabave sudbinom direktora policije.

Nazmi Ismailji, predsednik "Saveta Severa", zatražio je da se odmah iz zatvora pusti direktor Tači, za koga je rekao da je nepravedno pritvoren.

"U ime 'Saveta Severa' tražimo oslobađanje regionalnog direktora Nehata Tačija, koji je nepravedno u pritvoru. Istovremeno tražimo od lokalnih institucija da učine što mogu da on bude pušten iz zatvora u najkraćem mogućem roku. Svesni smo da je on bio direktor Juga, ali budući da je bio direktor celog regiona, dao je uspešan doprinos i na severu," rekao je Ismailji.

Čak je i Vehbi Bećiri, predstavnik Bošnjačke mahale zatražio bezuslovno oslobađanje Tačija, prenosi KSP.

On je apelovao na glavnog pregovarača Editu Tahiri da treba ozbiljnije da se zauzme za ovaj slučaj, u suprotnom treba da podnese ostavku.

Ostavku bi morali da daju i ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni i generalni direktor policije, Špend Madžuni.

"Mi, Savet Savera zahtevamo bezuslovno oslobađanje direktora "policije u Mitrovici, Nehata Tačija, koji je otet od strane fašističkih snaga Srbije i koji se nepravedno drži u srpskim zatvorima. Pozivamo Editu Tahiri da se ozbiljno bavi njihovim oslobađanjem, inače neka podnese ostavku. Ostavke je trebalo da daju i Špend Madžuni i Skender Hiseni. Pitamo građane na severu, zašto zanemaruju komandante na jugu i svuda, jer ne preuzmaju inicijativu da makar izađu u znak protesta," rekao je Bećiri.

U Mitrovici su, tokom proteklih dana, održavani protesti gde su zaposleni u opštinskoj upravi, kao i predstavnici civilnog društva, zahtevali oslobađanje Nehata Tačija.

Šef Kosovske policije, Nehat Tači, uhapšen je 27. septembra na ulazu u Srbiju, na graničnom prelazu Bela Zemlja, po naredbi Vrhovnog suda u Nišu, a na osnovu optužbi za terorizam.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.