Đurić iz Vlade Srbije: Pokušaj konfiskacije Trepče klin u mrtvački sanduk dijaloga Beograda i Prištine

Pokušaj konfiskacije Trepče je klin u mrtvački sanduk dijaloga Beograda i Prištine. Odluka prištinskih institucija je nevažeća za Srbiju. Ovim činom poništen je i – do samog kraja pogažen koalicioni sporazum sa kojim srpski predstavnici učestvuju u kosovskim institucijama. U ponedeljak ću predložiti Vladi Srbije da zatraži hitnu sednicu SB UN i da poništi nelegalnu odluku iz Prištine. Kako je prvi udar nacističke mašinerije u Drugom svetskom ratu na žilu kucavicu ne samo Kosova i Metohije, već i raškog okruga – propao, a okupacija od nekoliko godina se neslavno završila – propašće i svaki takav budući pokušaj. Trepče se prištinski zvaničnici neće nikada domoći, ali se vrlo lako može dogoditi da ostanu bez fotelja – ključne su poruke prvog čoveka Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i zvaničnika koji predvodi srpski tim u tehničkom dijalogu sa Prištinom u Briselu – Marka Đurića, danas iz Nemanjine 11. Sa gotovo čitavim timom svojih saradnika, ali i nekoliko predstavnika Srba u kosovskim institucijama, on je na današnjoj konferenciji za štampu u Beogradu, a posle sinoćnjeg usvajanja Zakona o Trepči u kosovskom parlamentu, kojim se potvrđuje da 80% ovog nekadašnjeg giganta pripada "Republici Kosovo", a 20% građanima "Republike Kosovo", objasnio važnost Trepče za Srbiju i njeno bogatstvo. Veći deo u rudama, između 60 i 70 odsto nalazi se na teritoriji centralne Srbije, objasnio je Đurić. Uprkos snažnim porukama Đurića i njegovih saradnika, na naknadna pitanja novinara, niti on, niti kosovski ministar Ljubomir Marić nisu bili eksplicitni u tome da će se dijalog u Briselu i prekinuti, odnosno, da će Srbi istupiti iz kosovskih institucija.

Odluka nevažeća za Srbiju. Udar na Trepču udar na temelje 1244 i dovršetak etničkog čišćenja

Pogažen koalicioni sporazum Srpske i kosovske vlade; Srbi neće nikada biti dekor u Prištini

Đurić je danas u prisustvu kosovskog ministra za administraciju i lokalnu samoupravu Ljubomira Marića rekao da je pokušajem konfiskacije Trepče, odnosno, sinoćnim izglasavanjem tzv. zakona o Trepči poništen i do kraja pogažen koalicioni sporazum između Srpske i kosovske vlade na osnovu kojeg je i uređeno učešće Srba u njoj.

"Ovim činom poništen i pogažen je do samog kraja koalicioni sporazum sa kojim su srpski predstavnici učestvovali u privremenim institucijama. Jedino što je od njega ostalo jeste samo imenovanje tih predstavnika i ti ljudi neće nikada biti dekor u tim institucijama," naglasio je. 

Na pitanje KoSSeva da li to znači da će srpski predstavnici sada istupiti iz svih kosovskih institucija u kojima učestvuju – od vlade, skupštine, preko lokalnih, Đurić je odgovorio da će "iz poštovanja prema našim predstavnicima, pustiti da oni sami saopšte odluku o svom učešću".

"Naši predstavnici su ti koji to treba da saopšte, oni su izabrani. Ne treba ja da govorim u njihovo ime, ali sam siguran, pošto sam u stalnom kontaktu sa njima, da ćete od njih to vrlo brzo čuti."


Kossev je pitao i kosovskog ministra za administraciju i lokalnu samoupravu Ljubomira Marića da li danas oseća da mu je u zgradi Vlade Srbije mesto pre nego što mu je mesto u zgradi kosovske vlade čiji je ministar. Ljubomir Marić je ovako odgovorio:

"Ja nemam pravo da se osećam komforno, lagodno ili nelagodno. Moram da budem tamo gde su se skupili i gde je naš narod. Pitanje Trepče je za Kosovsku Mitrovicu i Zvečan jako važno. Ja moram da idem svuda tamo gde ćemo mi na neki način da zaštitimo i naše radnike i naš narod. To nije pitanja komfora i lagodnosti."

"Odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskaciji RMHK 'Trepča' je nevažeća za vladu, institucije, privredne subjekte  i građane Republike Srbije. Ova odluka je nevažeća i ne proizvodi pravna dejstva, niti posledice kada je reč o radno-pravnim odnosima, imovinsko-pravnim, dužničko-poverilačkim i drugim obligacionim odnosima koje ovaj kombinat ima. Ova odluka u našem sistemu ne važi," rekao je Đurić danas u Nemanjinoj 11.

Udar na Trepču nije samo udar na jedno preduzeće, već na pravo jednog naroda da postoji na jednom prostoru, a Trepča je temelj srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji, kaže Đurić.

"Onaj ko udara na Trepču, udara na same temelje rezolucije SB UN 1244 kojom je uspostavljen mir u našoj južnoj pokrajini, jer se i u ovoj rezoluciji eksplicitno pominje da Trepča ima pravo na rad, da nesmetano posluje i funkcioniše," dodao je.

Pokušaj konfiskacije Trepče je i dovršetak etničkog čišćenja Srba na KiM-u, takođe je naglasio.

Konfiskacija klin u mrtvački sanduk dijaloga

Ovaj pokušaj konfiskacije Trepče je klin u mrtvački sanduk dijaloga Beograda i Prištine, ovako vidi budućnost dijaloga Beograda i Prištine, u okviru tzv. procesa normalizacije, prvi čovek Vlade Srbije za pitanje Kosova i Metohije i predstavnik koji predvodi srpski tim u ovom dijalogu.

"To što Priština zabija klin u mrtvački sanduk dijaloga je neodgovorno prema budućim generacijama, kako Albanaca kosovskometohijskih, tako i kosovskometohijskih Srba, i mi za to ne snosimo odgovornost," rekao je Đurić, ponavljajući da Srbija hoće na civilizacijski način da rešava pitanje Trepče.

Neprihvatljivo da EU ćuti. Priština se nikad neće domoći Trepče

Đurić je više puta rekao da se institucije iz Prištine i prištinski zvaničnici, Trepče neće nikada domoći, ali se "vrlo lako može dogoditi da ostanu bez fotelja". Izneo je kritike i na račun EU, iako u, kako kaže, ličnom kapacitetu.

"Za mene je lično neprihvatljivo to što EU ćuti o konfiskaciji Trepče," rekao je Đurić.

Izneo je da su se međunarodnim predstavnicima u Evropskoj uniji više puta obraćali.

"Ali oni ćute o temi koja je suštinski važna za dijalog Beograda i Prištine, a odgovorni su za dijalog," dodao je.

Vlada Srbije da poništi odluku i zatraži hitnu sednicu SB UN

Za Đurića je ćutnja Brisela o "otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 1244" razlog da Vladi Srbije u ponedeljak predloži da ona zatraži hitnu sednicu SB UN.

"Ako neće da o ovoj temi razgovaraju u Briselu, moraće da o njoj razgovaraju u Njujorku, i u UN," uveren je Đurić.

Trepča žila kucavica ne samo Kosova i Metohije već i raškog okruga. Nije prvi put da se na nju nasrće

Đurić je najnoviju situaciju u vezi sa statusom Trepče, odnosno pokušajem konfiskacije, kako je opisao, uporedio sa upravljanjem Trepčom od strane nacističkih vlasti u Drugom svetskom ratu.

Nije prvi put da se nasrće, da se oduzima i opljačka Trepča, rekao je, podsećajući na "prvi udar nacističke mašinerije" na ovu fabriku tokom Drugog svetskog rata, koja je još tada prepoznala ovaj kombinat kao "žilu kucavicu ne samo Kosova i Metohije već i raškog okruga". 

"Kako je ta okupacija od nekoliko godina neslavno propala, tako će se i svaki takav pokušaj u budućnosti  završiti," naglasio je Đurić.

Đurić će takođe predložiti Vladi da "poništi nelegalnu odluku privremenih institucija", jer je, kako je rekao, "važno i formalno ozvaničiti" stav. Zatražiće i da deo odluke bude nalog ministarstvima i drugim institucijama da se omogući "nesmetano funkcionisanje" pogona Trepče i rad na KiM-u.

Vrednost Trepče više desetina milijardi evra. Između 60 i 70 odsto mineralnih resursa nalazi se u šahtama i jamama ispod teritorije centralne Srbije​

"Pokušaj otimačine" Trepče podrazumeva ne samo imovinu na Severu, već i onu u centralnoj Srbiji. O vrednostima Trepče na današnjoj konferenciji za štampu govorili su i Đurić i brigadni general Dragan Vladisavljević.

Između 60 i 70 odsto mineralnih resursa nalazi se u šahtama i jamama ispod teritorije centralne Srbije, istakli su oni.

Bilansne rezerve olova i cinka u RMHK "Trepča" iznose 51 milion tona. Vrednost imovine se meri desetinama milijardi evra, a eksploatacija ruda može da traje generacijama.

Vrednost imovine iznad zemlje na Severu premašuje nekoliko stotina hiljada evra, dok u opremi širom Kosova i Metohije – preko 300 miliona evra. Samo rudno bogatstvo na Severu, na osnovu onoga što je do sada istraženo, garantuje eksploataciju narednih 12 godina.

Godišnja proizvodnja i iskopavanje rude u Trepči Sever je u stalnoj porastu, i povećava se svake godine za 20 odsto. Prošle godine proizvedeno je 210 hiljada tona.

Gotovo istovremeno sa konferencijom za medije direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, o Trepči, u Beogradu, u Zvečanu su, istim povodom, govorili i generalni direktor RMHK "Trepča" Jovan Dimkić i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev. Izveštaj sa te konferencije uskoro opširnije u posebnoj vesti.

Na sednici Skupštine Kosova, Nacrt zakona o Trepči, usvojen je sinoć već u prvom čitanju sa 82 glasova za, 12 uzdržanih i nijednim glasom protiv. Novi zakon, pored 80 odsto vlasništva Vlade Kosova nad Trepčom i formiranje novih radnih jedinica, od kojih bi ona na Severu bila "Rudnik sa flotacijom Leposavić-Kopaonik", predviđa i ulazak kosovske vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom. Zakonu su se protivili poslanici liste "Srpska" koji nisu prisustvovali glasanju. 

"Trepča je bila, jeste i biće kosovska. Srećno!" – ovako je predsednik kosovske skupštine noćas čestitao usvajanje zakona.

Čestitke je uputio i kosovski premijer Isa Mustafa:

"Tokom Nedelje rudara, ranije ove godine, obećao sam rudarima da ćemo rešiti pitanje Trepče za dobrobit svih. Danas je Zakon o Trepči usvojen, zakon koji utire put za razvoj. Srećno!" 


Pročitajte još:

Skupština Kosova: Nacrt zakona o Trepči usvojen i u drugom čitanju​

Uoči usvajanja zakona o Trepči u Prištini: Povucite zakon iz skupštinske procedure​

Hitna sednica opština na Severu: Priština da povuče zakon o Trepči, jednostrane odluke ništavne u našim opštinama

Radnici ponovo protestovali: O pitanju Trepče pregovarati u Briselu​

Radnici Trepče sa Severa: Priština sprovodi pravno nasilje, protestovaćemo


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.