Savet ministara EU: Beograd da se uzdržava od akcija koje mogu biti shvaćene kao provokacija, Kosovo da ukine takse

Ministri EU
FOTO: Klan Kosova

Ministri spoljnih poslova Evropske unije juče su u Luksemburgu „pozdravili sveukupan napredak Srbije u pregovorima o članstvu“ u EU i radu na usaglašavanju zakona s „pravnom tekovinom“ Unije, ali su predočili da srpske vlasti „moraju da ostvare pomak u vladavini zakona i poglavljima temeljnih prava i naglasili neophodnost normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Sa druge strane, takse na robu iz Srbije i BiH ocenjuju kao „jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, tražeći od kosovskih vlasti da ih „odmah stave van snage“.

„Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja i dalje je razlog za ozbiljnu zabrinutost“, piše u zaključcima Evropske unije.

Uz podsetnik da evropska integracija predstavlja strateški izbor Srbije, Savet ministara EU pozvao je vlasti u Srbiji na „čvršću posvećenost evropskim vrednostima“, poručujući da bi Vlada trebalo o tome aktivnije i jasnije da komunicira u javnosti. Takođe, u zaključku se dodaje i da bi transparentnost, kvalitet donošenja zakona i istinski međupartijski dijalog trebalo da budu pojačani.

U delu koji se odnosi na vladavinu prava, EU ističe da je potreban „poseban naglasak na nezavisnost i efikasnost pravosuđa, uključujući i tekuće promene Ustava, ali i opipljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.

Komentarišući ekonomske reforme u Srbiji, ministri su pohvalili „kontinuirani napredak“ i pozvali na dalje podsticanje konkurentnosti i dugoročnog rasta „kroz strukturne reforme, posebno energetskog sektora i tržišta rada, kao i veću transparentnost i predvidljivost zakonskog okvira“.

Ministri pozivaju Srbiju da se „postupno“ uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom EU i da preokrene sadašnji negativni trend u ovoj oblasti, istovremeno pozdravljajući aktivno učešće Srbije u misijama i operacijama EU.

„Kosovske takse jasno kršenje Sporazuma“

KoSSev: Savet zabrinut zbog zapošljavanja ratnih zločinaca i nesprovođenja sporazuma dogovorenih u Briselu

Savet je ukazao na problem i izrazo žaljenje povodom nesprovođenja sporazuma dogovorenih u Briselu – o Zajednici srpskih opština, potpunoj primeni sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, kao i sporazuma o energetici. A žaljenje su iskazali i zbog toga što glavni most na Ibru u Mitrovici još uvek nije otvoren, uprkos tome što su završeni radovi.

Poručuju da problem korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu mora biti rešen, kao i da je Savet zabrinut zbog „političkih uplitanja i zapošljvanja bez zasluga, kao i zapošljavanja bivših ratnih zločinaca što je, kako se navodi, u suprotnosti sa evropskim vrednostima.


Kada je reč o Severu Kosova, Savet je izrazio zabrinutost, navodeći da situacija na Severu „još uvek predstavlja izazov kada je u pitanju organizovani kriminal, korupcija i sloboda govora“.

Kada je reč o viznoj liberalizaciji za Kosovo, ukazuje se da Savet prepoznaje važnost liberalizacije viznog režima za građane Kosova, ali i poručuje da je u martu 2019. godine, Evropski parlament podržao predlog Komisije u prvom čitanju, te da je odluka o predlogu trenutno na razmatranju Saveta, prenosi Klan Kosova.

Komentarišući takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije, ministri su ocenili kako one predstavljaju jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tražeći od kosovskih vlasti da ih „odmah stave van snage“.

„Priština mora da povuče uvedene takse i uzdrži se od svake akcije koja može biti shvaćena kao provokacija“, navodi Savet ministara EU, dodajući kako je trenutno stanje neodrživo.

„Zaključivanje bez daljeg odlaganja tog sporazuma uz posredovanje Visokog predstavnika EU je od suštinske važnosti da bi Kosovo i Srbija mogli napredovati svojim odgovarajućim okvirima na evropskom putu“, piše u zaključcima.

Od Beograda se, s druge strane, zahteva da uloži napore za „uspostavljanje povoljnog ambijenta za dijalog, uključujući i angažman na međunarodnom i regionalnom planu i uzdržavanje od akcija koje mogu biti shvaćene kao provokacija“, piše u zaključku EU.

Otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom u oktobru

Ministri EU danas su odlučili i da pregovore o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom otvore u oktobru, dok je komesar Han izjavio da je odlaganje odluke o datumu pregovora za Skoplje i Tiranu posebno tražila Nemačka, jer parlament u Berlinu mora o tome da se izjasni, što je moguće tek na jesen.

Insajder

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.