S.Lista sa Sunjogom i Markovecom: EU da deluje proaktivno i spreči eskalaciju situacije koju sprovodi Priština

Srpska lista Sunjog
FOTO: Srpska lista

Čelnici Srpske liste danas su se sastali sa šefom Kancelarije EU na Kosovu, Tomašom Sunjogom, i zamenikom generalnog direktora Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS), Markom Markovecom. Iz ove stranke zatražili su da EU proaktivno deluje na terenu, i da spreči eskalaciju situacije koju, kako navode, sprovode prištinske vlasti. 

O sastanku sa zvaničnicima EU izvestili su iz Srpske liste.

Njih je dočekao čelnik ove stranke, Zlatan Elek, koji je susret iskoristio da, kako navode, ukaže na probleme sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu.

Problemi, koji su, ističu iz SL, rezultat – „nepoštovanja postignutih sporazuma i jednostranih poteza režima Aljbina Kurtija“.

Iz Srpske liste su potom istakli potrebu da EU deluje proaktivno, te da „spreči eskalaciju na terenu koja dolazi od strane prištinskih vlasti“.

Zahtevaju i „poštovanje prava srpskog naroda i sporazuma čiji su garant“, istakli su iz ove partije.

„Predstavnici Srpske liste su ponovili da je potrebno da Evropska unija proaktivno deluje, spreči eskalaciju situacije na terenu koju sprovode vlasti iz Prištine, i zahtevaju poštovanje prava srpskog naroda i sporazuma čiji su garant“.

Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, do sada se nije oglašavao o ovom sastanku.

Sunjog i Markovec sastali su se sinoć i sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, Dželjaljom Svečljom.

Tema razgovora, između ostalog, bila je i bezbednosna situacija na Severu.

Svečlja je sinoć na ovom sastanku ponovo optužio Beograd za „nove pretnje“ , dok je istovremeno kazao da se „nastavlja obuka grupa za nove napade“.

„Izrazio sam zabrinutost zbog uzastopnih javnih pretnji Srbije i nastavka obuke tamošnjih grupa za realizaciju novih napada unutar naše Republike“, poručio je sinoć ovaj ministar.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.