Savet bezbednosti UN raspravlja o Kosovu

Izvor: dnevna štampa (tekst na engleskom originalno preuzet sa http://media.unmikonline.org)

Dnevna štampa izveštava o sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, održanoj u ponedeljak. Koha Ditore naglašava zahtev premijera Kosova, Hašima Tačija, da se UNMIK transofrmiše u političku kancelarija Ujedinjenih Nacija. U svom izlaganju, Tači je rekao da bi ova kancelarija predstavljala specijalizovane angencije UN-a , koje će pomogati Kosovu u ispunjavanju svojih ciljeva da se pridruži zajednici slobodnih naroda. Tači je rekao da integracija Kosova u Evropsku Uniju ostaje primarni cilj vlade u Prištini.

"Republika Kosovo će uskoro proslaviti šestu godišnjicu proglašenja nezavisnosti, koju je do sada priznalo 105 zemalja. Zahvaljujem se svim zemljama koje su priznale državu Kosovo i takođe pozivam sve druge zemlje, uključujući i članice Saveta Bezbednosti, koje tek treba da priznaju Kosovo, da sada naprave taj korak i pridruže se ostatku dela demokratskog sveta u podršci Kosovu, kao ravnopravnom i punopravnom članu međunarodne zajednice", rekao je Tači.

Šef UNMIK-a, Farid Zarif, rekao je da je od suštinskog značaja za Beograd i Prištinu da konsoliduje postignuti, istorijski napredak  i da se postepeno, ali sigurno, prevaziđu otvorena pitanja proizašla iz dijaloga. "Neophodna osnova za ovaj napredak je bio rast obostranog poverenja i direktne komunikacije između učesnika, bez obzira na neslaganja i sporova oko detalja implementacije u vezi sa sporazumom 19. aprila", rekao je Zarif.

Premijer Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da je Srbija spremna da normalizuje odnose i da nastavi sa pomirenjima u regionu, ali je dodao da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova. "Podsećamo Prištinu da spremnost Srbije na dijalog i kompromis, ne znači da smo sve slabiji i da oni ovo treba da koriste u promovisanju jednostranog proglašenja nezavisnosti", rekao je Dačić.

U vezi sa drugom temom, Telegrafi citira premijera Srbije, koji je rekao: "Mi verujemo da ako UNMIK bude pod okriljem EULEX-a, da bi to bilo u skladu sa planom od šest tačaka Generalnog sekretara UN-a, Ban Ki Muna".

Tribuna izveštava da "zemlje članice Saveta bezbednosti žele da se uticaj UNMIK-a smanji", i dodaje da američki, britanski i francuski ambasadori, podržavaju Tačijev zahtev za preformulisanje UNMIK-a.

Na naslovnoj stranici lista Kosova Sot se navodi da je ruski ambasador u Savetu Bezbednosti optužio Albance za učestvovanju u borbama u Siriji i rekao da će oni predstavljaju pretnju kada se vrate iz rata. Zeri napominje da su zemlje koje su protiv nezavisnosti Kosova, a uglavnom Rusija, razgovarale o učešću Albanaca u ratu u Siriji. "Uključivanje Albanaca u razne sukobe je zabrinjavajuće i mora se uzeti u obzir opasnost koju oni predstavljaju kada se vrate iz tih zemalja", rekao je ruski ambasador, Vitalij Čurkin.

Kosova Sot navodi da je Farid Zarif rekao da je Kosovo ostvarilo pozitivne korake i da više mora da se radi na poverenju  građana u pravosuđe i policiju.

Bota Sot i Lajm nisu izveštavali o sednici Saveta bezbednosti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.