Dačić: Nema konačnog rešenja bez Srbije

Izvor: RTK 2/Agencije (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN je jedini važeći pravni okvir međunarodnog prisustva na Kosovu i konačnog rešenja nema bez dogovora sa Srbijom i odluke Saveta bezbednosti UN, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

On je, nakon sednice SB UN, rekao da je zadovoljan što se u ovom telu raspravljalo o situaciji na Kosovu, i dodao da, iako je u poslednjih 18 meseci postignut veliki uspeh i potpisan je Briselski sporazuma, brojni problemi i dalje postoje.

"Ukazao sam na sve probleme koji postoje, bezbednost, povratak izbeglih i raseljenih lica, nemogućnost Srba da imaju svoja građ prava", naveo je Dačić i dodao da ne može da dođe do rekonfikguracije Euleksa bez uvida SB u tako nešto.

On je istakao da će Srbija posvetiti veliku pažnju nastavku dijaloga , dodavši, i pored toga što se na SB stalno čuje da je problem Kosova već rešen, nema konačnog rešenja bez dogovora sa Sribjom i odluke SB UN.

"Pozivam sve članice da se pruži dodatni napor da bi se došlo do trajnog rešenja", zaključio je Dačić.

On je ukazao da se za 15 godina vratilo manje od pet odsto izbeglih i raseljenih lica, što je dokaz da nisu stvoreni uslovi za povratak, ocenivši da međunarodna zajednica o tome ne bi smela da ćuti.

Premijer Srbije je izrazio očekivanje da istraga o trgovini organima i mučenjima Srba bude istražena, naglasivši da porodice žrtava zaslužuju da čuju istinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.