Savet bezbednosti danas razmatra o Kosovu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Danas će u Njujorku biti održana sednica Saveta bezbednosti Organizacije Ujedinjenih nacija na kojoj se razmatraju kvartalna dešavanja na Kosovu.

Ovaj put će Kosovo predstavljati ambasadorka Vljora Čitaku u Americi, zbog odluke Vlade da smanji nivo zastupljenosti usled razloga smanjene uloga UNMIK-a na Kosovu.

Današnje zasedanje Skupštine o Kosovu u Savetu bezbednosti UN razmotriće izveštaj generalnog sekretara koji pokriva period razvoja od 16. oktobra prošle godine do 15. januara ove godine.

U izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna, uprkos tome što ne obuhvata polovinu januara i februara ove godine, kritikuju se opozicione stranke koje se optužuju za direktno nasilje na ulicama i u Skupštini, prenosi "RTK".

"Nastavak upotrebe nasilja i zapaljive retorike iz opozicionih stranaka, što je dovelo do prekida u radu Skupštine i eskaliralo tenzijama na ulicama Kosova, predstavlja ozbiljnu zabrinutost", rekao je Ban.

U svom izveštaju, generalni sekretar Ujedinjenih nacija ocenio je odluku Ustavnog suda u postupku osnivanja Udruženja srpskih opština kao važan korak, naglašavajući da "dogovorene procedure u vezi sa stvaranjem Udruženja nisu ispunjene u određeno vreme".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.