FOTO: Opljačkana crkva kod Prizrena

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Pejčićima kod Prizrena juče je provaljena i opljačkana, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske. U crkvi koja se nalazi  na spisku spomenika kulture od izuzetnog značaja se primećuju i tragovi kopanja, dok su ikone razbacane, kao i nameštaj u samoj crkvi. Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji. 

"Jerej Slobodan Đorić, paroh prizrenski, prijavio je Kosovskoj policiji juče, 28. februara, da je crkva Uspenja Presvete Bogorodice iz 17. veka provaljena i opljačkana. Nepoznata lica su razbila vrata, odnela tri pozlaćena krsta i kadionicu i razbacala ikone. Takođe se primećuju tragovi kopanja po crkvi, verovatno u nameri da se pronađe neko skriveno blago," navode iz Eparhije. 

Iz Eparhije, takođe, podsećaju da je Bogorodičina crkva u Pejčićima na spisku spomenika kulture od izuzetnog značaja, te da je uz crkvu koja je iz 17. veka podignut kameni zvonik u 19. veku.

Ovo, međutim, nije prvi slučaj obijanja crkava na KiM-u u ovoj godini. Na meti provalnika bila je početkom godine crkva Svetog Dimitrija u Sušici. Tada je na  ovoj crkvi polomljen prozor i odneta je kutija u kojoj su se sakupljali priloz. Tokom prethodne godine je takođe više crkava širom KiM-a oskrnavljeno, ili obijeno. 

U nastavku pogledajte fotografije obijene crkve sa Eparhije raško-prizrenske.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.