Sava Janjić: Podela bi imala užasne posledice za sve, Srbi bi nestali sa Kosova, do rešenja u dijalogu

Podela Kosova pokrenula bi domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve. U scenariju podele svako bi izgubio, dobici bi bili jadni. Srbi bi nestali sa Kosova, koje bi tako postalo model za stvaranje etnički čistih država. Balkan bi ponovo postao bure baruta. Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto – serijom Tvitova i poruka na Fejsbuku oglasio se iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić. Nakon više tekstova u prištinskoj štampi da navodno Beograd, Priština i Tirana pregovaraju o razmeni teritorija, odnosno podeli Kosova, poruka nemačke, austrijske i američke ambasade protiv ovakih ideja, a potom i kosovskog predsednika, Hašima Tačija, za kojeg se inače tvrdi da upravo on dogovara navodnu "razmenu teritorija" i "podelu" sa Aleksandrom Vučićem, reakcija Save Janjića je prva u srpskoj javnosti na ovu temu.  

"Ako postoji rešenje statusa Kosova to zasigurno nije podela. Svi znamo da većina Srba ne živi na severu Kosova, već na prostorima juga koji je većinski naselјen Albancima. Tamo su i najvažnije srpske pravoslavne svetinje. Srpska pravoslavna crkva se dosledno protivila promeni međunarodno priznatih granica Srbije. Podela Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju nasilja i pokrenula bi domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve," naveo je Janjić.

Ekonomist: Marko Đurić kaže da Srbija želi da proširi razgovore na druga pitanja, uključujući prekrajanje granica 

"Marko Đurić, visoki zvaničnik srpske vlade za politiku Kosova, kaže da Srbija želi da proširi razgovore na druga pitanja, uključujući prekrajanje granica. Severno Kosovo naseljeno Srbima moglo bi da se ponovo pridruži Srbiji, dok bi većina albanskih područja u Srbiji mogla postati deo Kosova. 'Ne želimo da zamrznuti konflikt traje neodređeno,' kaže on" – piše u najnovijem tekstu novinara Tima Džude za Ekonomist.

"Umesto igre sa životima desetina hiljada nevinih ljudi, rešenja za trenutne probleme na Kosovu treba tražiti u dijalogu i na osnovu međunarodnog prava, podstičući saradnju, pomirenje, poštovanje ljudskih prava i baštine," dodaje. 

Naglašava i šta bi bile dalje posledice podele:

"U scenariju podele svako će izgubiti, a dobici će biti jadni. Srbi će nestati sa Kosova (vrlo teško nasleđe za Beograd). Ono što ostane od etnički albanskog, muslimanskog Kosova izgubiće čak i privid onoga što je ostalo od multietničnosti (što će biti još manje privlačno mnogima u EU)."

Tako će međunarodni "projekat multietničkog Kosova" konačno doživeti kolaps i umesto toga postaće model za stvaranje etnički čistih država:

"Balkan će ponovo postati bure baruta (BiH, MK). Ovo će se kao bumerang vratiti onima koji kratkoročno traže brza rešenja i odraziće se (negativno) na stabilnost EU."

Sava Janjić poručuje da dijalog mora da se nastavi i da bude pravilno fokusiran i merljiv uspesima u vladavini zakona, zaštiti manjinskih zajednica, baštine, povratku izbeglica, garancijama privatne imovine, napuštanju jezika mržnje:

"Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto."

Iako se u kosovskoj i međunarodnoj javnosti sve više piše o navodnim trenutnim pregovorima i to u trouglu Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Edi Rama o razmeni teritorija, odnosno podeli, u srpskoj javnosti za sada tišina. Ali su ovi izveštaji usledili neposredno nakon što je srpski ministar vojni, Aleksandar Vulin, pred stručnjacima za bezbednost Srbije, prošle nedelje, rekao

"Trajno i sigurno razgraničenje između Srba i Albanaca mora da se uspostavi na prostoru Kosova i Metohije, ali proces razgraničenja i proces političkog završetka ne može da se okonča, a da sve nije ispunjeno, dogovoreno i završeno… Nesporno je to da je prava adresa za rešavanje istorijskog sukoba dve nacije, albanske i srpske, Tirana, a ne Priština, jer se u Albaniji formuliše politika Albanaca… Otuda moramo priznati da mi ne pregovaramo i ne razgovaramo i ne tražimo rešenje sa Prištinom. Mi rešenje tražimo, bar sada, sa Tiranom."Povezani članci:

Gazeta Express: Tači se javno distancirao od ideje o podeli Kosova. Nemačka takođe protiv

Gazeta Express: Austrija se distancirala od Štraheove izjave, demanti iz Štraheovog kabineta

Gazeta Express: "Tači u Briselu o podeli Kosova?"

Štrahe: Sever Kosova treba da ima pravo na samoopredeljenje Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.