Kurti: Dobro bi bilo da Tači podnese ostavku, Kosovo i Albanija da budu kao dve Nemačke

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kandidat za premijera iz stranke koja je pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra, Pokret Samoopredeljenje, pozvao je predsednika Hašima Tačija da podnese ostavku na tu funkciju.

Aljbin Kurti je rekao da bi „Tači uradio dobro kada bi se povukao, jer su se ljudi odlučili za promene.“

Kurti je za „ABC News“ izjavio da razrešenje kosovskog predsednika nije njegov prioritet, ali da bi njegova ostavka dobro došla.

Vođa Samoopredeljenja takođe je govorio o svom i Tačijevom učešću u jednom događaju u Albaniji.

„Nisam se sastao sa predsednikom Tačijem kada je održao govor i otišao, ali imaću sastanak sa njim i biće to vrlo dobar sastanak za Kosovo“, rekao je Kurti.

Takođe je govorio o ideji balkanskog Šengena. Prema njegovim rečima, Srbija ima za cilj četvrtu Jugoslaviju.

„Srbija je posvećena stvaranju nove platforme za Veliku Srbiju. Srbiji je potrebna platforma za širenje i ne smemo da dozvolimo četvrtu Jugoslaviju, a to je cilj Srbije “, rekao je.

„Shvatili su da to ne mogu učiniti u Berlinskom procesu, zato moramo biti oprezni. Poređenja se prave, Francuska sa Nemačkom i Albanci sa Srbima jer su podešavali granice“, rekao je Kurti.

„Moramo biti oprezni -izgradićemo treću republiku na Kosovu. Kosovo i Albanija bi trebalo da postanu poput dve Nemačke“, rekao je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.