Sastanak Vučić-Tači: Potpuna primena sporazuma o pravosuđu 17. oktobra

Sporazum o pravosuđu između Beograda i Prištine biće u potpunosti sproveden 17. oktobra 2017. – ključni je dogovor jutrošnjeg, kako je prethodno najavljeno, neformalnog sastanka, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i predsednika Kosova, Hašima Tačija, sa visokom predstavnicom Evropske unije, Federikom Mogerini u Briselu, saopšteno je iz EU. Razgovori o mogućnosti završavanja radova oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici do kraja godine – biće nastavljeni, najavio je Vučić, takođe. Tema susreta, dodao je, bila je i otvaranje razgovora o "dugoročnijim odnosima" Srba i Albanaca.

EU: Mogerini pozdravila obnovljenu posvećenost predsednika

"Tog dana (17. oktobra 2017., prim.red) sudije, tužioci, i sudsko osoblje biće integrisano u kosovski sistem. Integracija sudskog osoblja omogućiće da pravda bude isporučena širom Kosova, a naročito u regionu Mitrovice," navodi se u saopštenju EU, nakon sastanka dvojice predsednika. 

Iz EU dodaju i da su Vučić i Tači razgovarali o svojoj posvećenosti sa poslednjeg sastanka, početkom jula, o novoj fazi dijaloga o normalizaciji i pomirenju između Beograda i Prištine. 

Tači: "Građanima obe zemlje potreban finalni sporazum". Da završimo vekovno neprijateljstvo

"Sastanak je bio korektan, raspravljali smo o predstojećim koracima ka novoj fazi dijaloga za normalizaciju odnosa i pomirenje," rekao je predsednik Kosova, Hašim Tači nakon sastanka.

Složio se, kako je rekao, da sa Vučićem ima češće razgovore i to će se, naveo je, dogoditi u predstojećim nedeljama i mesecima.

"Građanima obe zemlje potreban je finalni sporazum koji će omogućiti zemljama da krenu napred. Moramo da krenemo u novu fazu, razgovaramo o svim preostalim pitanjima i tako dođemo do finalnog sporazuma među nama kako bi smo završili vekovima dugo neprijateljstvo. To će omogućiti obema zemljama da uđu u porodicu slobodnih nacija," dodao je.

"Nadam se da ćemo uskoro dobiti institucije Kosova, da ćemo imati konstituisanu skupštinu, formiranu Vladu, tako da možemo da imamo tim jedinstva koji će ući u ovu finalnu fazu pregovora koja će dovesti do potpune konsolidacije države Kosovo," naveo je, takođe.

"Ovaj posao će se nastaviti u narednim nedeljama," navode. 

Mogerini je, dodaje se, pozdravila obnovljenu posvećenost predsednika ovom procesu:

"Ona je ponovila da je ona lično i EU potpuno posvećena evropskoj perspektivi Srbije, Kosova i čitavog regiona i da je napredak obe strane čvrsto povezan sa napretkom u dijalogu." 

Vučić: Mala šansa rešavanja istorijskog pitanja između Srba i Albanaca

"Potvrdili smo sporazume koji su ranije postignuti i njihovu implementaciju. Posebno o pravosuđu i pravdi, razgovaraće se sa željom da se do Nove godine završe (radovi, prim.red), ukoliko to bude moguće, oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Dakle, tu se razgovori nastavljaju," rekao je predsednik Srbije novinarima nakon sastanka. 

"I danas smo govorili o Zajednici srpskih opština i konstatovali da tu nema pomaka i da nema napretka. I insistirali smo na tome. Ali, ako možemo svi zajedno i neka veća pitanja da rešimo, onda bi i to pitanje bilo rešeno," dodao je Vučić, takođe.

Otvoreni su razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca, kazao je. 

Istakao je da bi rešenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca mnogo značilo i za Beograd i za Prištinu, te da će se ti razgovori nastaviti, mada, ocenio je, niko nije preveliki optimista, prenosi B92.  

"Vidimo malu šansu rešavanja istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo.Vredi probati zbog budućnosti," naveo je Vučić. 

Predsednik Srbije je, takođe, tokom sastanka otvorio i pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci.

Sporazum o pravosuđu postignut je početkom februara 2015. godine. Od tada su raspisana dva konkursa za integraciju nekadašnjih tužilaca, sudija i administrativnog osoblja srpskog pravosudnog sistema u kosovski, vršena je i njihova obuka, ali nijednom nisu saopštena njihova imena, što je česta praksa kosovskih pravosudnih institucija kada su u pitanju imenovanja tužilaca i sudija. Prethodno najavljeni rok za integraciju srpskog pravosuđa bio je 10. januar 2017.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.