Vladika Teodosije o hapšenju Mitrovića: Još jedan od pritisaka kosovskih institucija na Srbe

Apelujemo da se što pre rasvetle sve okolnosti hapšenja Bogdana Mitrovića i zaštite njegova prava, kao i prava svih građana srpske nacionalnosti koji godinama nakon završetka rata bivaju proglašavani krivim na osnovu nasumičnih optužbi pojedinaca, poručio je danas vladika raško-prizrenski Teodosije. Reagujući na hapšenje 74-godišnjeg Mitrovića, ocenjuje da Srbi, pogotovo oni koji žele da se vrate na Kosovo i Metohiju, ovaj postupak doživljavaju kao "još jedan od pritisaka kosovskih institucija na Srbe". 

"Kao episkop i duhovni pastir ovoga naroda, duboko sam zabrinut zbog ovog slučaja koji je bacio senku na radost praznika Uspenja Presvete Bogorodice, posebno imajući u vidu da je Bogdan Mitrović prethodnih godina slobodno dolazio na Kosovo i Metohiju i niko nije iznosio nikakve sumnje o njemu," naveo je vladika Teodosije, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Prethodnih godina bili smo,  navodi Teodosije, "svedoci čestog nasumičnog prozivanja Srba za ratne zločine, po nepravednoj logici da je svaki Srbin kriv, dok ne dokaže da je nevin". 

"Gotovo po pravilu" iza ovakvih optužbi, ocenjuje, postojala je namera da se "spreči povratak raseljenih i da se srpski narod privoli da proda svoju zemlju Albancima":

"Nekima su bili potrebni meseci da dokažu svoju nevinost podnoseći veliku duševnu bol i zdravstvene probleme."

Vladika raško-prizrenski navodi i da se i Srbi iz Mušutišta godinama suočavaju sa raznim vrstama pretnji i pritisaka čiji je cilj da se, ističe, spreči njihov povratak u rodno selo i obnova kuća, porušene crkve, kao i obližnjeg manastira Svete Trojice.

"Oni koji prednjače u pretnjama su upravo one komšije Albanci koji su Srbima iz ovog sela već uzurpirali imovinu i žele da je zadrže. Slične primere, nažalost, imamo i u drugim krajevima Kosova i Metohije," zaključuje. 

Bogdan Mitrović uhapšen je u ponedeljak u Suvoj Reci. On je bio u grupi raseljenih Srba koja je prisustvovala liturgiji u Mušutištu, povodom praznika Velika Gospojina. Njemu je juče određen jednomesečni pritvor. Specijalno tužilaštvo Kosova tereti ga za teška ratna i krivična dela. 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.