Sastanak načelnika vojnih snaga NATO-a 18. i 19. januara, razgovaraće i o Kosovu

FOTO: Kosovsko ministarstvo odbrane

Vojni komitet NATO-a, najviši organ Alijanse, održaće više sednica 18. i 19. januara u Briselu gde će, između ostalog, razgovarati o bezbednosnoj situaciji na KiM i misiji KFOR-a, sa fokusom na situaciju na terenu.

„Sastanak Vojnog komiteta NATO-a omogućiće da se 32 šefa sastanu i razgovaraju o pitanjima strateškog značaja za Alijansu“, navodi se u saopštenju NATO-a.

Sastankom će predsedavati admiral Rob Bauer, koji je ujedno i predsednik Vojnog komiteta. Prisutvovaće i saveznički šefovi odbrane, te njihove kolege iz Finske i Švedske. Njih će, kako je saopštio NATO, podržati general Kristofer Kavoli (Cavoli), vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu o general Filip Lavinj (Lavigne), vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju.

Prvoj sednici, na kojoj će biti iznešeni najnoviji politički ciljevi Alijanse i razgovarati o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava, prisustvovaće i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju, general Lavinj, predvodiće drugu sednicu dana. Fokus će biti rana zapažanja iz tekućeg rata u Ukrajini i ubrzanje implementacije NATO-ovog koncepta ratnih dejstava i Agende za razvoj ratovanja.

Načelnici odbrane će razgovarati o vojnom kapacitetu i sposobnosti NATO-a da brani Alijansu od svih izazova, sada i u budućnosti. Ovo će uključiti diskusiju o operacijama sa više domena, digitalnoj transformaciji i interoperabilnosti.

General Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu, predvodiće treću sednicu dana.

On će pružiti najnovije informacije o implementaciji Koncepta za odvraćanje i odbranu evroatlantskog područja od strane Alijanse.

„Ova ‘strategija odvraćanja i odbrane’ pruža zajednički okvir za vojnu aktivnost u miru, krizi i sukobu. On blisko povezuje nacionalne planove sa vojnim planovima NATO-a i uzima u obzir pretnje i izazove specifične za određene regione, domene i funkcionalne oblasti“, navodi NATO.

Četvrta sesija biće posvećena spremnosti i održivosti vojnih snaga NATO-a, posebno rizicima i ublažavanju. Ova sesija će se fokusirati na razvoj sposobnosti, vojne zalihe i logistiku.

Na prvoj sednici drugog dana sastaće se načelnici odbrane sa svojim operativnim partnerima u KFOR-u – Jermenijom, Austrijom, Finskom, Irskom, Moldavijom, Švedskom, Švajcarskom i Ukrajinom. Razgovori će se koncentrisati na situaciju na terenu, bezbednosno okruženje i misiju KFOR-a.

Vojni komitet će zatim razgovarati o neborbenoj misiji NATO-a i misiji izgradnje kapaciteta u Iraku sa svojim operativnim partnerima Švedskom, Finskom i Australijom.

Načelnici odbrane će razgovarati i o tekućim naporima Misije da pomogne Iraku u promovisanju veće stabilnosti, izgradnji njegovih bezbednosnih i odbrambenih institucija i iskorenjivanju terorizma.

Na završnoj sednici Vojni komitet će razmotriti tekuću podršku NATO-a Ukrajini.

Uvodna reč admirala Roba Bauera i generalnog sekretara NATO-a biće prenošene uživo u sredu, 18. januara. Za četvrtak u 15 časova zakazana je i konferencija za medije Bauera, Kavolija i Lavinja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.