Kvinta se sastala sa Kurtijem, Osmani i Konjufcom: O članstvu Kosova u SE

Kurti Osmani Konjufca ambasadori Kvinte
FOTO: Kosovsko predsedništvo

U kosovskom predsedništvu danas je održan sastanak na kojem su Vjosa Osmani, predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca i kosovski premijer, Aljbin Kurti razgovarali sa ambasadorima zemalja Kvinte o članstvu Kosova u Savetu Evrope.

Ovo je jedina zvanična informacija o samom susretu koju je objavilo kosovsko predsedništvo.

Sastanak je održan u poslepodnevnim satima, pošto se Kurti vratio u Prištinu nakon obilaska opština na Severu Kosova.

Kosovski premijer je ujedno prvi izašao iz predsedništva, dok su ostali učesnici nastavili razgovore, pišu prištinski mediji.

Susret je trajao duže od sat vremena, dok se niko od učesnika nakon završetka razgovora nije obratio medijima, izveštava Klan Kosova.

Ujedno, osim kratke objave predsedništva na Fejsbuku – da se razgovaralo o članstvu Kosova u Savetu Evrope, niko od kosovskih, kao i međunarodnih predstavnika se nije oglasio o ovom susretu.

Kurti se nedavno sastao sa ambasadorima Kvinte sa kojima je takođe razgovarao o prijemu u Savet Evrope, ali i zahtevima Kosova da se ukinu kaznene mere EU.

„Kurti je na ovom sastanku naveo da očekuje napredak u procesu članstva, kao neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica na Kosovu“, saopštili su tada iz kabineta kosovskog premijera.

Podsetimo, Odbor za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope preporučio je 27. marta da Kosovo postane članica ove organizacije.

Zahtev je u međuvremenu prosleđen Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope koja će o tome raspravljati 16. juna. Konačnu odluku o članstvu donosi Komitet ministara na sastanku koji je zakazan za 16. i 17. maj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.