Šapić nakon najave festivala „Mirëdita, dobar dan!“: Beograd neće dati saglasnost za korišćenje javnih površina

Šapić nakon najave festivala Mirëdita 11. po redu festival "Mirëdita, dobar dan!“ ove godine u Beogradu
FOTO: Inicijativa mladih za ljudska prava

Početak jedanaestog festivala „Mirëdita, dobar dan!“, koji se od 2014. tradicionalno organizuje u Beogradu i Prištini, najavljen je za 27. jun. Prošle godine održan je u Prištini, dok se ove organizuje u srpskoj prestonici. Najavu o festivalu pratilo je oglašavanje predsednika Privremenog organa Grada Beograda, Aleksandra Šapića, koji je poručio da Grad neće dati saglasnost za korišćenje bilo koje javne površine za potrebe festivala.

Najava održavanja festivala u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR, Srbija), Građanske inicijative (CI, Srbija) i Integra (Kosovo) stigla je početkom ove nedelje.

U sklopu događaja za 27, 28. i 29. jun planirane su projekcije filmova, održavanje predstava, debate, uz pokretanje „važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo“, saopšteno je.

Tijana Đuknić iz Inicijative mladih za ljudska prava, ocenila je da je ovaj festival moćno sredstvo za promovisanje pomirenja.

Kritična pitanja koja se izbegavaju

„‘Mirëdita, Dobar dan’ je jedinstvena platforma za kulturnu razmenu, kao i dijalog o kritičnim pitanjima koja se izbegavaju i zanemaruju. Kulturna razmena je moćno sredstvo za promovisanje pomirenja i održivog mira, kao i za premošćavanje jaza između dve kulture, i pozivamo sve da nam se pridruže u ovom poduhvatu“, navela je.

Zvanično otvaranje festivala najavljeno je za 27. jun, u 19.30 časova na „Dorćol placu“ uz igranje predstave „Otac i otac“, pozorišnog dela kosovskog dramaturga Jetona Neziraja, u režiji Kuštrima Kolićija.

Za naredni dan je planirana debata pod nazivom „Normalizacija zabrane ili zabrana normalizacije: ometanje kulturne razmene“. Kako je saopšteno, debatni program festivala baviće se pitanjima koja se tiču kulturne razmene između kosovskog i srpskog društva, ali i zabranama i preprekama u okviru kulturne, akademske i umetničke saradnje, kao i rešavanjem dugotrajnih posledica rata.

U postavi ovogodišnjeg festivala je i film „Vera Dream of the Sea“ kosovske rediteljke Kaltrine Krasniki. Film je debitovao na Venecijanskom filmskom festivalu, a kasnije pobrao priznanja na filmskim festivalima u Tokiju i Geteborgu, kao i beogradskom „Free Zone Film Festival“.

Projekcija filma najavljena je u „Koska Bar“ (Dobračina 59) u subotu, 29. juna sa početkom u 19.30 časova.

Pored toga, u petak, 28. juna u 21:00, u „Elektropioniru“ (Cetinjska 15) nastupiće popularni kosovski bend „La Fazani“ koji je ostvario pobedu u prošlogodišnjem takmičenju za izbor predstavnika Kosova na Evroviziji, uprkos tome što Kosovo nije prihvaćeno kao učesnik tog događaja.

„Mirëdita, dobar dan!“ festival

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac. Jedanaesto izdanje festivala „Mirdita, Dobar dan“ realizuje se uz izdašnu podršku Evropske unije i Rokfeler fondacije, naveli su organizatori.

Paljenje sveća za žrtve

Prošlogodišnji jubilarni 10. festival, koji se održao u Prištini je započeo odavanjem pošte minutom ćutanja za žrtve tragedije u Beogradu, a sa festivala je i pokrenuta ideja da se u Prištini zapale sveće za sve porodice koje su pogođene ovom tragedijom u kojoj je ubijeno osmoro dece i čuvar u osnovnoj školi „Ribnikar“, a sedmoro ranjeno.

Šapić: Grad Beograd neće dati saglasnost za korišćenje javnih površina za festival

U istoj nedelji kada je i najavljeno održavanje festivala, samo nekoliko dana kasnije, odnosno danas, predsednik Privremenog organa Grada Beograda, Aleksandar Šapić, poručio je da Grad neće dati saglasnost za korišćenje bilo koje javne površine.

„Izričito sam protiv održavanja festivala ‘Mirdita, dobar dan’ koji godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori ovog Festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije“, naveo je Šapić.

Šapić je istakao da dok god bude na čelu srpske prestonice, „Grad Beograd neće davati niti jednu vrstu saglasnosti za održavanje ‘Mirdite’ i sve prostore koje eventualno budu koristili, biće isključivo privatni“.

„Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi“, precizirao je on.

Tvrdi da su organizatori ovog puta „otišli i korak dalje i isti Festival zakazali baš na Vidovdan, 28. juna, gurajući direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi“.

Šapić je pozvao i Vladu Srbije, da, kako kaže, dobro razmisli da li ovakve manifestacije treba dozvoljavati u Srbiji, jer „one direktno podrivaju naš ustavno pravni poredak“.

Prema Šapićevim rečima, organizatori tog festivala „sve vreme, pod okriljem kulturnog delovanja direktno dovode u pitanje kulturno i istorijsko nasleđe Srbije i našeg naroda“.

„Jezdića zabranili, a mi da zatvorimo oči?“

Pri tom, pre smo par meseci, kako podseća Šapić, prištinske vlasti nisu dozvolile glumcu Nenadu Jezdiću da igra monodramu „Knjiga o Milutinu“ na teritoriji Kosova.

„A mi i na to treba da zatvorimo oči i da ih ovde valjda dočekamo ‘aplauzima’ i još im asistiramo kako bi oni u Beogradu održavali taj njihov Festival ugrožavajući identitet i kulturno nasleđe srpskog naroda, rekao je Šapić, prenosi Tanjug.

„Zbog čega? Da bismo u sred Beograda slušali debate na raznorazne teme koje su na Festivalu ‘Mirdita’ bile prisutne. Kao kada su 2020. godine u okviru ‘Mirdite’ imali debatu na temu ‘Kosovo – nasleđe sećanja’, ali i promociju istoimene publikacije i izložbe na tu temu“, kazao je on.

Navodi i da je jedna od tema na debati bila „Zašto se članstvo u međunarodnoj organizaciji kao što je UNESCO, čiji je cilj negovanje baštine i promocija kulture, vidi kao igra u kojoj jedna strana nužno gubi?“.

Na ovoj debati je, prema navodima Šapića, izrečeno: „Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko'“, naveo je Šapić.

„Perfidno, na mala vrata, pokušavaju da uvedu i promovišu politički koncept „kosovske kulturne baštine“, odnosno albanizaciju srpske baštine na Kosovu i Metohiji kroz pokušaj izgradnje kolektivnog kulturnog nasleđa. Grad Beograd u tome neće učestvovati“, rekao je Šapić u saopštenju.

Održavanje festivala „Mirëdita, dobar dan!“ u Beogradu u prethodnim godinama pratili su incidenti u kojima su učestvovale ekstremno desničarske organizacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.